Contacte electrice la poduri rulante


ghidelectric.ro
Sambata, 18 Ianuarie 2025
Ne gasiti si pe:            

Contacte electrice la poduri rulante


Linii de contact pentru podurile rulante

contacte electrice Linia de contact este un ansablu de conductoare fixate pe izolatoare in lungul caii de rulare, care serveste la alimentarea cu energie electrica al unui pod rulant.

Podul rulant este prevazut cu captatoare care aluneca pe linia de contact si culeg curentul pentru alimentarea podului rulant.

Figura 5.11 prezinta schema unei linii de contact pentru alimentarea unui pod rulant. Se evidentiaza urmatosrele elemente:
- Rostul de dilatatie, e, este un interval liber al liniei de contact, fara a intrerupe continuitatea electrica, asigura posibilitatea de dilatare datorata variatiilor de temperaturaa mediului ambiant si datorita incalzirii care rezulta in timpul functionarii podului rulant. Se stabileste astfel incat la temperatura de +70oC sa fie de 5mm.

Lungimea unui tronson cuprins intre doua rosturi de dilatatie va fi de 20…30m
- Rostul de separatie, r, este intervalul liber dintre doua portiuni ale liniei de contact, care in timpul explotarii poate fi separata electric. Se calculeaza cu relatia

r = e +10

- Zona de reparatie, z, este o portiune in care podul rulant poate fi retras pentru revizii sau reparatii, cu posibilitatea de intrerupere a alimentarii cu energie electrica si de legare la pamant, partea de linie de contact pe care o folosesc alte poduri ramanand in functiune.

Este absolut necesara in cazul in care pe aceeasi linie de contact functioneaza mai multe poduri rulante.
Lungimea zonei de reparatie se alege din motive de protectia muncii mai mare cu 2m decat latimea podului rulant.

Sectiunea liniei de contact si punctele de alimentare se vor dimensiona astfel incat suma pierderilor de tensiune in linia de contact, cablu de alimentare si in instalatia electrica a podului rulant sa nu depaseasca 12% pentru alimentarea in curent alternativ trifazat si 15% pentru alimentarea in curent continuu.

De obicei alimentarea liniei de contact se face la mijlocul ei prin separatorul principal K. Daca lungimea liniei este foarte mare si pe linie caderea de tensiune depaseste limita admisibila, atunci se adopta si alte scheme de alimentare insa principiul este acelasi. De asemenea pentru limitarea pierderii de tensiune se vor realiza legaturii electrice din cabluri montate in lungul liniei de contact.

Lungimile de fabricatie ale otelului cornier sunt inadite prin sudura pentru a asigura continuitate electrica.

Racordarea papucilor cablurilor de alimentare la linia de contact se face prin placute de otel sudate pe linia de contact.

Liniile de contact se fac din otel profilat (cornier), fixat pe izolatori suport montati pe console metalice. Consolele metalice se monteaza pe grinzile de rulare cu o distanta intre ele de 2,5…3m.

Zona de reparatie poate fi izolata de restul liniei de contact printr-un separator cu punere la pamant (K1, K2). Pe o pozitie a separatorului se asigura alimentarea cu energie electrica a zonei de reparatie iar pe cealalta pozitie se realizeaza intreruperea alimentarii si punerea la pamant a zonei de reparatii.

Linia de contact se prevede cu trei conductoare pentru ca la podurile cu lagare si cuzineti se realizeaza un contact bun intre roti si sina de rulare nemai fiind nevoie de al patrulea conductor.

Totusi unde exista pericolul ca acest contact sa nu se realizeze bine trebuie sa fie patru conductoare la linia de contact, al patrulea serviind pentru legarea la nul..
Intodeauna cabina podului se amplaseaza pe partea opusa liniei de contact.

Sursa: SC MELIOR ELECTROINSTAL SRL HUNEDOARA
 
24/03/2008 - Acest articol a fost citit de 8438 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 292 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Cercetari electrice"
Stirile anterioare
Stresul electromagnetic
Stirile urmatoare
Automatizare pompe electrice pentru apa
Alimentarea fara intrerupere a consumatorilor
Centralele electrice cu poluare redusa
Emisiile campurilor electromagnetice generate...
Electricitate direct din caldura
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric