Federatia Sindicatelor Hidroelectrica - Hidrosind se opune infiintarii unei companii energetice nationale si acuza Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) de distrugere a SC Hidroelectrica SA si de falimentare a sectorului energetic romanesc, potrivit unui comunicat de presa al sindicatului.
"Fata de preocuparile AVAS de distrugere a SC Hidroelectrica SA si de falimentare a sectorului energetic romanesc Federatia Sindicala Hidroelectrica Hidrosind, avand in vedere efectele dezastroase ale schimbarilor climatice resimtite in ultimii ani in Romania, modificarile hidrologice din ultimii ani, necesitatea promovarii folosintelor complexe pentru aparare impotriva inundatiilor, alimentarii cu apa etc., necesitatea valorificarii la maxim a potentialului hidroenergetic al tarii in perspectivele cresterii alarmante a preturilor combustibililor fosili si necesitatea promovarii resurselor regenerabile, in consens cu Politica Energetica a UE, supune atentiei Guvernului cat si Consiliului Suprem de Aparare a Tarii initierea, elaborarea si adoptarea in regim de urgenta a Programului National de valorificare a potentialului hidroenergetic si de aparare impotriva inundatiilor", se arata in comunicatul Hidrosind.
De asemenea, Hidrosind critica modul in care AVAS a elaborat Nota de fundamentare pe care a inaintat-o Guvernului cu privire la infiintarea companiei energetice nationale. In opinia Hidrosind aparitia unei astfel de concentrari economice va avea efecte negative asupra mediului dconcurential din piata de energie romaneasca.
"Concurenta pe piata nu este data de forma de proprietate, ci de numarul si ponderea jucatorilor", se mai precizeaza in documentele Hidrosind.
Potrivit Hidrosind, Electrica are un plan de dezvoltare pana in 2025 si un necesar de peste doua miliarde de euro pentru retehnologizare, modernizari, terminarea investitiilor incepute si nu de un miliard de euro asa cum se arata in Nota de fundamentare.
De asemenea, Hidrosind considera ca AVAS nu a luat in calcul si sumele care vor fi necesare incepand cu 2013 pentru reducera emisiilor de CO2 ale
complexurilor energetice Turceni si Rovinari.
Sursa:
Agentia Independenta de presa Amos News