Reguli pentru furnizorii de energie electrica si gaze


ghidelectric.ro
Joi, 21 Noiembrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Reguli pentru furnizorii de energie electrica si gaze


Furnizorii de energie electrica si gaze vor fi obligati sa informeze consumatorii casnici cu privire la drepturile si obligatiile lor prin internet, mass-media, in scris sau telefonic.

Potrivit metodologiei elaborate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), informarea consumatorilor trebuie realizata prin mai multe moduri: pe pagina proprie de internet a furnizorului, prin afisarea la sediul principal si la cele secundare, publicarea in mijloacele scrise de informare in masa nationale si/sau locale, colaborarea cu asociatiile/federatiile consumatorilor, transmiterea catre acestia direct si indirect de materiale informativ-educative si prin raspunsuri, in scris si telefonic, la intrebarile populatiei.

Furnizorii vor avea obligatia sa informeze consumatorii inclusiv despre cuantumul penalitatilor, preturile si tarifele practicate, modalitatea de facturare, continutul facturii si mijloacele de plata, principalele clauze ale contractului de furnizare, procedura, etapele, documentele necesare si tarifele pentru accesul/racordarea la sistem/retea, deschiderea pietei interne si procedura, etapele si documentele necesare procesului de schimbare a furnizorului si despre principalele acte normative care reglementeaza domeniul energiei electrice si gazelor naturale, relevante pentru consumatori.

Elaborarea si distribuirea de materiale informativ -educative catre consumatorii casnici este obligatorie cel putin de doua ori pe an.


„Furnizorii de energie electrica si gaze naturale au obligatia de a colabora, cel putin de doua ori intr-un an calendaristic, cu mijloacele scrise de informare in masa, nationale si/sau locale, dupa caz, pentru informarea consumatorilor”
, se arata in metodologia elaborata de ANRE.

Firmele care au mai putin de 100.000 de consumatori sunt obligati sa-i informeze pe acestia prin mass-media locala, iar cei care au peste 100.000 de clienti, prin mass-media nationala.

Rapoartele vor fi facute publice


Furnizorii care au peste 100.000 de clienti casnici sunt obligati sa incheie cel putin o conventie de colaborare cu o asociatie/federatie a consumatorilor sau pentru protectia consumatorilor, recunoscuta ca fiind de utilitate publica, pe intreaga perioada in care furnizeaza energie sau gaze clientilor respectivi.

Rapoartele referitoare la informare vor fi transmise ANRE pentru monitorizare, ulterior fiind facute publice.

Documentele transmise ANRE trebuie sa contina modalitatile alese pentru desfasurarea actiunilor de informare, numarul actiunilor intreprinse, numarul apelurilor primite la numarul telefonic gratuit, primele cinci teme intalnite in apelurile primite la numarul gratuit, o sinteza a modului de rezolvare a acestora, numarul de vizitatori ai punctului/punctelor de informare de la sediul principal, numarul vizitatorilor site-ului, precum si suma cheltuita pentru realizarea actiunilor de informare si educare a consumatorilor.

La sfarsitul anului trecut, existau 2,5 milioane de consumatori de gaze naturale si opt mili-oane de consumatori casnici de energie electrica. In prezent, pe piata de energie electrica sunt 131 de furnizori, iar pe piata gazelor naturale exista 43 de firme, potrivit celor mai recente raportari ale ANRE.

Sursa: Financiarul.COM
 
01/08/2008 - Acest articol a fost citit de 3607 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 0 (data de 98 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Legislatie"
Stirile anterioare
Hidrosind se opune infiintarii unei companii...
Proiectul de HG privind Compania Nationala...
Reguli europene pe piata de energie
Tehnologie moderna in domeniul energetic
Preturile energiei electrice in atentia...
Stirile urmatoare
Program prin care companiile interesate sa...
Preluarea SC ISAF SA de catre Colas Rail SA
Colectare baterii si acumulatorilor uzati
Infiintarea companiei energetice nationale
Pret de referinta pe gigacalorie
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric