Potrivit unui ultim raport elaborat de expertii de la Climate Group, China a urcat pe locul doi mondial la capitolul investitii in surse regenerabile de energie. Datele studiului arata ca, in 2007, autoritatile tarii au injectat peste 12 miliarde de dolari in dezvoltarea segmentului ecologic al domeniului energetic.
Pe fondul preturilor la petrol care se mentin destul de ridicate, al deficitului de resurse energetice traditionale si al cresterii vertiginoase a consumului, Beijing si-a propus sa realizeze un adevarat salt tehnologic in aceasta sfera de activitate.
Investitiile efectuate pana acum incep deja sa dea rezultate: productia de energie regenerabila a atins anul trecut cel mai inalt nivel din lume.
China merge insa mai departe, planificandu-si, totodata, sa devina, inca din 2009, lider mondial la exportul de
turbine eoliene.
De altfel, spun expertii firmei mentionate mai sus, China a demonstrat ca detine un potential ridicat in domeniul energiei solare. In tara functioneaza sase mari companii cu un capital insumat de 15 miliarde de dolari si care, anual, produc 820 MW de
energie solara fotoelectrica, rezultat care plaseaza China pe locul doi, dupa Japonia.
„China are unul dintre cele mai ambitioase planuri de dezvoltare a surselor regenerabile de energie“, spune Anthony Froggatt, de la Chatham House.
Beijing si-a propus sa mareasca gradul de utilizare a acestui tip de energie cu 20% pana in 2010 si cu inca 20% pana in 2020.
Ambitiile UE la acest capitol sunt de doua ori mai mici.
Marele atu al Beijingului il constituie hidroenergia.
Dependenta de importuriIn acelasi timp, au constatat cu ingrijorare specialisii de la Climate Group, cea mai mare parte din energia electrica a Chinei (70%) continua sa fie produsa prin metode traditionale, precum arderea de carbune. Nu este, prin urmare, intamplator faptul ca acest mare stat asiatic ramane pe primul loc in lume in privinta emisiilor de gaz cu efect de sera - 24% din volumul total la scara mondiala.
„China cheltuie sume uriase pentru carburanti clasici, desi imensele eforturi depuse pentru cresterea folosirii altor surse de energie si investitiile in tehnologii avansate ar fi trebuit sa incetineasca ritmul de poluare atmosferica", spune
Linda Yue, de la Universitatea Oxford.
In acelasi timp, un studiu elaborat de expertii chinezi a evidentiat faptul ca, in ciuda capacitatii ei colosale, statul continua sa depinda intr-o masura covarsitoare de petrol si de metale, iar turbulentele de pe pietele mondiale pot pravali economia Chinei, a carei evolutie este dependenta, practic, de importurile de materii prime.
In opinia specialistilor, acest lucru ar trebui sa fie un argument in plus de stimulare a Chinei pentru exploatarea de noi zacaminte de hidrocarburi si minereuri, in special a celor situate in teritoriile a caror suprematie este disputata cu Japonia.
Sursa: Financiarul.COM