Productia viitoarelor centrale eoliene romanesti


ghidelectric.ro
Sambata, 18 Ianuarie 2025
Ne gasiti si pe:            

Productia viitoarelor centrale eoliene romanesti


Sistemul electroenergetic national (SEN) nu va putea sa preia volumul ridicat de productie a centralelor eoliene pentru care Transelectrica a primit solicitari din partea investitorilor, potrivit reprezentantilor companiei

Centrale eoliene Transelectrica a primit cereri de racordare la retea a unor centrale eoliene care vor produce in total peste 12.000 MW.

"Sa preluam 12.000 MW este imposibil, ne-ar mai trebui un sistem electroenergetic national. Tari ca SUA sau Germania au 20% energie regenerabila in varful de consum. In Romania se pot integra in sistem 3.000-4.000 MW eolieni", au declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, directorul de planificare retea din Transelectrica, Dan Preotescu.

El a adaugat, raspunzand unei intrebari, ca circa 75% dintre proiectele de ferme eoliene anuntate nu se vor realizate.

"Putem spune ca 75% dintre proiecte nu se vor realiza niciodata. Vor ramane cei mai seriosi si cu proiectele aflate in stadii avansate"
, a spus Preotescu.

Avizele tehnice pentru racordarea la retea a centralelor eoliene din Moldova si Dobrogea insumeaza 2.000 MW.

In prezent, in Romania sunt instalati doar 7 MW in turbine eoliene.


"In cazul in care factorii politici doresc depasirea valorilor limita este necesara realizarea de investitii majore pentru cresterea gradului de flexibilitate a sistemului electroenergetic national"
, conform reprezentantilor Transelectrica.

Totodata, volumul solicitarilor de acces la reteaua de distributie si transport la nivelul intregii tari in prezent depaseste 10.000 MW putere instalata, in conditiile in care varful de consum in 2007 a fost de circa 9.500 MW.

"Capacitatea retelelor electrice disponibila in prezent este suficienta pentru volumul de proiecte care se considera in mod rezonabil ca pot fi realizate pe termen mediu, pana in 2013 (...). In structura actuala, sistemul electroenergtic national poate integra circa 2.000 MW pana in 2013, nivel care poate urca pana la aproximativ 3.000 MW pana in 2020", potrivit Transelectrica.

Cel mai avansat proiect de constructie a unor centrale eoliene cu o putere instalata cumulata de 600 MW se afla in localitatea Tariverde, intre Tulcea si Constanta, investitia putand ajunge la circa 600 milioane euro.

Preotescu a spus ca acest proiect este dezvoltat de firma Tomis Team si ca ar putea fi operational in 2009.

"Costul pentru un MW instalat poate fi de un milion de euro, mai mult sau mai putin", a declarat seful Directiei de strategie, cooperare internationala si piata de capital din cadrul Transelectrica, Razvan Purdila.

Oficialii Transelectrica apreciaza ca integrarea in sistem a energiei eoliene in conditii de siguranta trebuie sustinuta si de modificari ale cadrului legislativ si a structurii pietei de energie.

"In cazul in care se vor constata regimuri de functionare care pun in pericol siguranta functionarii sistemului, Transelectrica isi rezerva dreptul de a reduce sau chiar de a inchide pe perioade limitate productia de energie regenerabila care sunt cauza perturbatiilor", se arata intr-un comunicat al Transelectrica.

Sursa: Financiarul.COM
 
27/08/2008 - Acest articol a fost citit de 5969 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 0 (data de 319 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica"
Stirile anterioare
Turbine electrice de la CEZ
Gigantul energiei
Piata energetica a Frantei
1,2 miliarde metri cubi de gaze pentru...
Investitii Electrica
Stirile urmatoare
Rompetrol furnizor de energie electrica
Energie eoliana - Proiectul CEZ Dobrogea
Miliarde din energie solara
Modernizari statii electrice
Noua centrala nucleara in Bulgaria
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric