Pana in acest moment, avizele tehnice de racordare emise pentru centrale electrice eoliene depasesc 2.000 MW putere instalata.
Potrivit
Transelectrica, aceasta este, de altfel, si capacitatea maxima de productie prioritara necontrolabila pe care o poate integra
Sistemul Energetic National pe termen mediu, pana in 2013.
Pe termen lung, pana in 2020, ea poate creste la 3.000 MW.
"Producatorii eolieni vor putea functiona si peste aceste capacitati, dar nu vor mai avea statut de „productie prioritara necontrolabila”. Acest statut garanteaza vanzarea intregii productii, dar la un pret mai mic. Pe de alta parte, vanzarea pe piata libera poate asigura un pret mai mare, dar presupune respectarea cantitatilor contractate, indiferent de conditiile meteorologice.
Dan Preotescu, directorul de planificare retea din Transelectrica, considera ca firmele mici vor opta pentru primul sistem, a doua varianta fiind accesibila doar producatorilor mari.
Transelectrica trebuie sa faca investitii pentru a prelua noile capacitati, dar, potrivit managerilor, cea mai mare problema o reprezinta sistemul, si nu capacitatea de transport.
Din cauza caracterului instabil al productiei energiei eoliene, sistemul energetic ar trebui sa aiba mai multe unitati care sa poata intra rapid in functiune ca sa compenseze perioadele de nefunctionare a centralelor de energie regenerabila. In prezent, doar productia hidrocentralelor ofera un grad mai ridicat de flexibilitate.
Articol complet in
Eoliene de sase ori mai multe decat capacitatea de preluare, pe Financiarul.COM