Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Desi in Vest exista literatura de specialitate scrisa de profesionisti romani, iar numarul investitiilor de acest gen se ridica la ordinul miilor, nu acelasi lucru se poate spune si despre Romania.
Totusi, folosind o tehnologie noua, adusa la cheie din Germania prin firma Biogaz Nord, Nicolae Susman, temerarul investitor de la Cefa, va produce biogaz rezultat din fermentarea anaeroba a diferitelor reziduuri si deseuri. Mai exact, instalatiile sale vor folosi cele mai diverse materii prime, la care omul obisnuit nu s-a gandit nici o secunda ca ar putea sa-i scada costurile de intretinere a locuintei.
Dejectiile porcine si taurine, continutul stomacal si intestinele de la animale, porumbul silozat, masa verde silozata (inclusiv stuf, trestie, iarba cosita), glicerina, srot rezultat in urma presarii semintelor oleioaginoase, alimente alterate, sange, reziduuri abatorizate, ape incarcate organic sunt doar cateva din materiile prime care vor fi asigurate de agentii economici din zona de sud-vest a judetului Bihor pentru viitoarea fabrica de la Cefa.
100% ecologic
Proiectul realizarii fabricii de producere a biogazului a atras deja si interesul Agentiei Fondului de Mediu, care si-a dat acceptul pentru cofinantarea cu 2,7 milioane de euro a investitiei, a carei valoare totala este de 7 milioane de euro. Atractivitatea acestei idei este aceea ca mediul este protejat 100%, iar ceea ce rezulta din procesul tehnologic propriu-zis reprezinta ingrasamant biologic care va deveni – cu certitudine – o alternativa la ingrasamantul chimic utilizat la ora actuala de taranul roman pentru fertilizarea terenului agricol. Ioan Sorin Roman, primarul comunei Cefa, este extrem de mandru ca a reusit sa aduca o astfel de investitie in localitatea sa, cu atat mai mult cu cat fabrica va produce atat energie electrica, cat si agent termic. "Locuitorii comunei Cefa s-au confruntat intotdeauna cu problema asigurarii lemnelor pentru incalzire. Avem pe raza comunei doar o padure, insa Cefa face parte din categoria ariilor protejate. Am avut mereu greutati in a ne pregati pentru sezonul rece. Investitia, care va fi pusa in functiune pana la finele lui 2009, va rezolva aceasta problema a incalzirii", sustine primarul Ioan Roman.
Gigacaloria la pret de 90 de lei
In primul rand, fabrica de la Cefa va exploata reziduurile organice, care, prin proces de fermentare anaeroba, vor produce biogazul. Ulterior, acesta va fi folosit drept combustibil in motoare cu ardere interna, care, la randul lor, vor actiona doua generatoare electrice cu putere de 1,4 megawati fiecare. Inginerul Artur Ciupa, specialistul in problemele energetice ale investitorului oradean, marturiseste ca in urma procesului tehnologic va rezulta apa calda la 92 grade Celsius. Prefatand acest castig pentru comuna, firma oradeana a incheiat o conventie cu Consiliul Local Cefa pentru preluarea intregii cantitati de apa pentru incalzirea locuintelor si nu numai. In acest sens, se are in vedere realizarea a 11 km de retea de apa, putandu-se asigura racordurile la cele 400 de case, inclusiv cu schimbatoare de caldura, aparate de masurat si de siguranta. Apa de racire va fi utilizata ca agent de incalzire a locuintelor din Cefa. Mai mult decat atat, satenii ar putea plati doar 90 de lei/gigacalorie, in conditiile in care oradenii trebuie sa scoata din buzunar 123 de lei.
Si altii vor sa preia ideea
Desi fabrica va fi complet automatizata, in special din cauza diversitatii materiilor prime greu de controlat, Nicolae Susman este convins ca serviciile conexe investitiei sale vor genera – direct si indirect – aproape 80 de noi locuri de munca. Acest avantaj, precum si cel rezultat in urma producerii biogazului au generat un interes special din partea administratiilor locale din tara. Astfel, firma oradeana poarta discutii avansate pentru realizarea unei investitii de acest gen la Carei, Braila si Sebes. Conform unui studiu, la nivelul judetului Bihor, de exemplu, ar putea fi realizate astfel de fabrici in 10-12 zone. "Ne intereseaza zonele atractive din punct de vedere agricol, pentru a avea asigurat porumbul silozat. De asemenea, avem nevoie de concursul consiliilor locale, care sa ne puna la dispozitie terenul pe care sa ridicam fabrica, iar rezultatele vor fi benefice pentru ambele parti", conchide Nicolae Susman, investitorul care spera sa semneze contractul cu Agentia Fondului de Mediu pana in luna decembrie a acestui an pentru a incepe constructia efectiva a fabricii.
Sursa: www.jurnalul.ro
05/10/2008 - Acest articol a fost citit de 4740 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 1 (data de 120 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Energie Verde" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |