Potrivit sefului Executivului, prin crearea noii companii energetice, Guvernul a urmarit asigurarea securitatii energetice, precum si cresterea calitatii serviciilor, care sa duca in final la costuri suportabile pentru consumatori.
Noua companie va impulsiona concurenta pe piata interna si regionala.
„Noua companie energetica regrupeaza aproape 50% din capacitatile de productie de energie electrica. Imi doresc ca aceasta companie sa functioneze ca o locomotiva pentru economia romaneasca”, a aratat primul-ministru.
„Societatile mici nu au cum sa reziste in aceasta concurenta acerba, in fata societatilor mari. Din pacate la noi sectorul energetic este complet divizat in societati mici fara capacitate financiara, incapabile sa reziste concurentei, incapabile sa se finanteze pentru modernizare si pentru a face fata normelor din ce in ce mai stricte de protectie a mediului care sunt adoptate la nivelul UE” a sustinut primul ministru.
„Ceea ce urmarim nu este crearea unei societati de stat, ci o societate care sa fie privatizata, insa o societate care sa fie privatizata cu investitori de portofoliu si nu cu investitor strategic ca altfel nu am face decat sa-i punem pe tava unei societati mari o societate extrem de tentanta. (...) Fara o societate puternica suntem pur si simplu spectatori la marile proiecte energetice care ar trebui sa se deruleze incluzand Romania” a mai spus primul-ministru, care a dat exemplul unor proiecte majore in care Romania va fi implicata, precum constructia conductei de transport titei Constanta-Trieste si proiectul Nabucco.
Valoarea estimata a companiei pe baza activelor este de apoximativ 20-24 de miliarde de euro, va deveni a doua mare companie romaneasca dupa Petrom si va fi in primele 25 de companii din Europa centrala si de est.
Capacitatea instalata pe care o va detine este de aproximativ 10 mii de MW.
Totodata, este prevazuta dublarea cantitatilor de energie care vor fi tranzactionate pe piata libera.
Sursa:
Agentia Independenta de presa Amos News