Cifra de afaceri a noii
Companiei Energetice (CE) va fi de aproximativ 2,5 — 3 miliarde euro, iar profitul operational este estimat sa atinga 800 milioane euro in 2012, potrivit estimarilor AVAS.
Aceasta cifra de afaceri va plasa CE pe locul 2 in Romania - dupa Petrom - si in primele 25 de companii din Europa Centrala si de Sud-Est. In prezent, acest top este dominat de companii din Polonia, Cehia si Ungaria, iar Romania este prezenta numai printr-o singura companie – Petrom.
Valoarea estimata a CE va fi de aproximativ 20 - 24 miliarde euro. Listarea la bursa a aproximativ 25% din Companie va asigura fonduri suplimentare de dezvoltare de 4 - 5 miliarde Euro si va asigura atragerea capitalului privat care sa stimuleze performanta manageriala si eficienta economica. O astfel de listare este prevazuta sa aiba loc in 2 – 3 ani de la infiintare.
CE se angajeaza sa dubleze cantitatea de energie electrica tranzactionata pe bursele din Romania in urmatorii 3 ani si, prin aceasta, sa sustina mecanismele de piata transparente care vor asigura preturi decente pentru consumatori la standarde de calitate comparabile cu cele din tarile UE. Investitiile in retelele de distributie vor depasi 2 miliarde de lei pana in 2012.
Compania va detine o capacitate instalata de peste 10.000 MW ceea ce ii asigura capacitati de productie comparabile cu marile companii energetice din Europa Centrala si de Est. Cu toate acestea, concentrarea pietei in Romania (primii 3 jucatori vor avea aproximativ 72%) va fi sub media Europeana(de 74%).
Din Compania Energetica vor face parte Hidroelectrica, Electrica, Complexele Energetice Rovinari si Turceni. Compania Energetica nu va include operatorul de transport Transelectrica.
Demararea efectiva a acestui proiect se va face dupa publicarea in Monitorul Oficial a Ordonantei de Urgenta si dupa obtinerea avizului de la Consiliul Concurentei.Conform actului normativ Adunarile Generale ale Societatilor ce vor face parte din Compania Energetica trebuie sa aprobe inscrierea Electrica, in conditiile legii, ca actionar majoritar la fiecare dintre ele.
Noua societate, creata sub coordonarea Electrica va fi privatizata cu investitori de portofoliu, nu cu un investitor strategic.
In ce priveste legislatia Uniunii Europene, formarea acestei companii s-a realizat cu consultarea acesteia si cu respectarea normelor europene in domeniul concurentei, care nu impun interdictii referitor la integrarile pe verticala, de tipul Companiei Energetice.
Noua companie va respecta cerintele Uniunii Europene referitoare la unbundling (separarea productiei, furnizarii, distributiei, transportului).
Structura nou creata va avea un management privat a carui componenta se va stabili dupa formarea Companiei Energetice.
Prin infiintarea noii Companii Energetice se urmareste asigurarea securitatii energetice, cresterea calitatii serviciilor, crearea unui climat concurential real pe piata interna si regionala.
In vederea indeplinirii obiectivelor de mediu impuse de Uniunea Europeana si pentru cresterea eficientei, capacitatile de productie si distributie preluate de noua entitate vor fi retehnologizate.
Valoarea totala a investitiilor pentru asigurarea respectarii angajamentelor de mediu ale Complexurilor Energetice Turceni si Rovinari va fi de aproximativ 500 milioane euro pe care CE ii poate asigura imediat - aceste obiective trebuie atinse incepand din 2011 in conditiile in care un astfel de proiect dureaza 2 - 4 ani si fondurile necesare lipsesc complexurilor energetice.
In Europa, toate companiile energetice importante din aceasta piata sunt companii integrate vertical: EDF - statul francez detine 87% din capital, Enel - statul italian detine 32%, Vattenfall - statul suedez detine 100%, CEZ - statul ceh detine 68%, dar si Centrica (Marea Britanie) , E-on (Germania), Electrabel (Belgia), Endesa (Spania).
In ultimii ani, sectorul energetic european a fost caracterizat de multe fuziuni si achizitii. Printre cele mai importante se numara preluarea de catre ENEL a ENDESA, fuziunea Gaz de France – Suez sau preluarea de catre ENEL a Slovenska Electrane (Slovacia). In total, in ultimii 3 ani, valoarea fuziunilor si achizitiilor a depasit 54 miliarde dolari.
Sursa:
Agentia Independenta de presa Amos News