Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) a publicat joi spre consultare publica proiectul deciziei privind armonizarea utilizarii benzilor de frecvente radio 880-915 MHz, 925-960 MHz, 1710-1747,5 MHz si 1805-1842,5 MHz. Conform proiectului, operatorii care detin aceste benzi prin licenta vor putea sa ofere si servicii de comunicatii de generatia a treia prin intermediul sistemelor UMTS (servicii multimedia si de transmisii de date). Acest drept de utilizare va putea fi exercitat numai dupa modificarea licentelor acordate, in conditiile legii.
In prezent, aceste benzi sunt alocate prin licente catre Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, companii care le folosesc pentru furnizarea de servicii de generatia a doua, specifice sistemelor GSM.
Acest proiect de decizie vine ca urmare a adoptarii de catre Comitetul pentru Comunicatii
Electronice (ECC) din cadrul Conferintei Europene a Administratiilor de Posta si Telecomunicatii (CEPT) a unei decizii si a unor rapoarte privind compatibilitatea dintre sistemele UMTS si GSM care opereaza in benzile de 900 MHz si 1800 MHz si compatibilitatea dintre UMTS 900/1800 MHz si sistemele care opereaza in benzile adiacente. Ulterior acestor demersuri ale CEPT, a fost intocmit un proiect de Decizie a Comisiei Europene privind armonizarea benzilor de frecvente de 900 MHz si de 1800 MHz pentru sistemele terestre capabile sa furnizeze servicii paneuropene de comunicatii electronice in cadrul Comunitatii care urmeaza sa fie adoptat.
Totodata, a fost adoptat Ordinul ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei nr. 432/2008 privind modificarea Tabelului national de atribuire a benzilor de frecventa, ceea ce a creat cadrul tehnico-legislativ necesar furnizarii serviciilor de comunicatii electronice de generatia a treia, in aceste benzi de frecvente.
Proiectul deciziei poate fi consultat pe pagina de internet a ANC, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 21.11.2008, pe adresa sediului central al ANC (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucuresti) sau direct la registratura ANC, precum si la departamentele regionale sau oficiile teritoriale din localitatea resedinta de judet cea mai apropiata. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail.