Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Memorandumul vizeaza un proiect de anvergura pentru construirea unui incinetaror de deseuri care va furniza energie termica si electrica pentru intreg orasul de la gura Deltei Dunarii. Conform reprezentantilor firmei suedeze, astfel se vor reduce semnificativ facturile de incalzire ale populatiei si dependenta orasului fata de combustibilii din import.
Proiectul este primul de acest gen din Romania si se bazeaza pe modelul suedez, prin care deseurile incinerate inlocuiesc combustibilii fosili pentru producerea energiei termice si electricitatii.
„Pentru noi este un pas foarte important, care deschide o multime de oportunitati, deoarece acest proiect face ca gropile de gunoi sa nu mai fie necesare in viitor si ajuta la conservarea resurselor, inlocuind combustibilii fosili si reducand necesitatea de a importa petrol sau gaze naturale,” a declarat Stellan Jacobsson, presedintele executiv al Usitall, dupa ceremonia de semnare a acordului, desfasurata la Tulcea. Jacobsson a mai spus ca firma sa sondeaza in prezent piata din Romania pentru a aplica acest proiect in parteneriat cu municipalitatile locale. „Am intalnit un interes din ce in ce mai mare fata de asemenea solutii,” a adaugat Jacobsson, mentionand ca pe langa eficienta energetica, o astfel de tehnologie va ajuta Romania sa se alinieze la regulile stricte ale Uniunii Europene privind inlocuirea gropilor de gunoi.
Suedia, care importa deseuri pentru a-si procura necesarul de energie, este lider european in domeniul surselor regenerabile de energie si in transformarea deseurilor in energie. Aproximativ 95% din deseurile din Suedia sunt transformate in energie, restul de 5% fiind depozitate in gropi de gunoi.
Usitall (care, in engleza, inseamna „foloseste totul”) incinereaza 450.000 de tone de deseuri anual, in sistem de co-generare a energiei, si produce electricitate si energie termica pentru toti cei 150.000 de locuitori ai orasului Linkoping. Deseurile incinerate produc echivalentul a 100.000 de tone de petrol, au declarat oficiali din cadrul companiei. Ei au mai spus ca proiectul de transformare a deseurilor in energie, care ar putea sa fie pus in aplicare in trei sau patru ani la Tulcea, va furniza energie mai ieftina pentru cei 91,000 de locuitori ai acestui oras, contribuind semnificativ la reducerea poluarii aerului si a apei.
Sursa: Prompt Media
24/10/2008 - Acest articol a fost citit de 3320 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 1 (data de 104 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Energie termica" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |