Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Industria energetica, inclusiv cea a energiei nucleare, se confrunta cu deficit de specialisti ca urmare a plecarii personalului calificat spre zona de servicii sau zona bancara. „Exista deficit de experienta, dar nu doar in cazul energiei nucleare. Sunt plecari masive catre zona bancara, de servicii, asigurari, exista lipsa de specialisti”, a declarat, marti, directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, intr-o conferinta de presa. Acest lucru poate fi explicat si de faptul ca remuneratiile din domeniul bancar sunt considerabil mai mari decat cele din domeniul energetic. De exemplu, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), salariul mediu net inregistrat in luna septembrie in activitatile de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze si apa a fost de 2.272 lei, in vreme ce salariul mediu net din activitatile de intermedieri financiare a fost cu peste o treime mai mare, atingand valoarea de 3.054 lei.
Sprijin mai puternic pentru proiectele importante
Directorul general al Nuclearelectrica a tinut sa precizeze ca autoritatile ar trebui sa sprijine mai puternic investitiile mari in energie cu durata mare de realizare, cum este cel al constructiei, in 2020, a unei noi centrale nuclearelectrice in Romania, si a dat exemplul Chinei, unde toate proiectele importante sunt sprijinite 100% de stat.Statul roman intentioneaza ca in 2020 sa construiasca o alta centrala nucleara, pentru care cauta un amplasament, cu o putere instalata de 2.400 MW. Comparativ, cele doua reactoare nucleare functionale ale centralei de la Cernavoda insumeaza 1.400 MW. Potrivit lui Chirica, noua centrala nucleara va putea utiliza orice tip de tehnologie disponibila la orizontul anilor 2020. Yuri Sokolov, directorul general adjunct si sef al Departamentului pentru energie nucleara al Agentiei Atomice Internationale din Viena, prezent la conferinta, a adaugat ca energia produsa in reactoare nucleare este mult mai putin poluanta comparativ cu altele, iar sursele de uraniu la nivel mondial sunt foarte diversificate si multe state cu rezerve bune pot sa produca uraniu, ceea ce poate reprezenta un factor aditional pentru securitatea energetica. La nivel mondial functioneaza 439 de unitati nucleare, acoperind 16% din necesarul de energie, procent care este estimat sa urce la 22% in 2050.
Cererea va scadea
Din cauza crizei financiare, cererea de energie va scadea, iar proiectele nucleare din lume, inclusiv din Romania, vor suferi intarzieri, a spus Chirica. De mentionat este ca proiectul de constructie a reactoarelor nucleare 3 si 4 este deja intarziat cu un an, ca urmare a deciziei statului de a majora paticipatia Nuclearelectrica in acest proiect de la 20% la 51%, ceea ce a insemnat reluarea negocierilor cu investitorii selectati pentru aceasta investitie, respectiv CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania), Enel (Italia), Electrabel (din grupul GDF Suez), ArcelorMittal Romania si RWE (Germania).
Sursa: Financiarul.com
14/11/2008 - Acest articol a fost citit de 2780 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 2 (data de 55 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Cariere" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |