Noile reglementari sunt necesare in vederea impiedicarii continuarii procedurii de infrigement declansata impotriva Romaniei pentru necomunicarea masurilor nationale de transpunere a Directivei 2005/89/CE.
Totodata, avand in vedere ca prin Legea energiei electrice nr.13/2007 nu au fost preluate integral prevederile Directivei 2003/54/CE privind regulile comune pentru piata interna de
energie electrica, in textul Ordonantei au fost introduse prevederile netranspuse ale acestei directive referitoare la obligatia statelor membre de a elabora si transmite periodic rapoarte catre Comisia Europeana.
Astfel, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) va monitoriza piata de
energie electrica in vederea evaluarii nivelului de eficienta, transparenta si concurenta a acesteia, a continuitatii in alimentare, si va prezenta rapoarte anuale primului-ministru si ministerului de resort privind problemele sesizate si solutiile aplicate.
Rapoartele de monitorizare vor fi publicate pana la data de 30 iunie 2009, respectiv 31 iulie 2010, iar ministerul de resort le va transmite Comisiei Europene. Incepand din anul 2010, rapoartele se vor elabora pana la data de 31 iulie, si vor fi transmise Comisiei Europene la fiecare 2 ani.
Tot pentru informarea Comisiei Europene,
ANRE va elabora si transmite un raport prim-ministrului si ministerului de resort cu privire la masurile adoptate pentru indeplinirea obligatiilor de serviciu universal si serviciu public, inclusiv cele privind protectia consumatorului si protectia mediului si efectul posibil al acestora asupra concurentei la nivel national si international, indiferent daca acestea necesita sau nu o derogare de la prevederile Directivei 2003/54/CE, indiferent daca acestea necesita sau nu o derogare de la prevederile Directivei 2003/54/CE. Acest raport se va reactualiza la fiecare 2 ani.
De asemenea, din 3 in 3 luni, operatorul de transport si de sistem este obligat sa intocmeasca un raport, conform reglementarilor ANRE cu privire la fluxurile fizice de
energie electrica care s-au derulat in cadrul importurilor de energie electrica din tari terte Uniunii Europene in cursul ultimelor 3 luni anterioare datei raportarii, care se transmite ANRE si ministerul de resort in vederea informarii Comisiei Europene.
Legea energiei electrice nr. 13/2007 a transpus in legislatia nationala cea mai mare parte a Directivei 2003/54/CE privind regulile comune pentru piata interna de
energie electrica, stabilind cadrul general pentru functionarea pietei nationale de energie electrica. Nu au fost insa preluate prevederile referitoare la obligatia statelor membre de a elabora si transmite periodic rapoarte catre Comisia Europeana. De asemenea aceasta lege a transpus partial Directiva 2005/89/CE.
Conform Directivei 2005/89 privind masurile menite sa garanteze siguranta aprovizionarii cu
energie electrica si investitiile in infrastructuri, Romania avea obligatia sa transpuna integral prevederile directivei, in legislatia nationala, pana la 24 februarie 2008. Avand in vedere faptul ca termenul de transpunere a prevederilor directivei 2005/89 a fost depasit, Comisia Europeana a declansat a doua etapa a procedurii de infrigement impotriva Romaniei pentru necomunicarea masurilor nationale de transpunere a directivei, ultima etapa fiind aducerea Romaniei in fata Curtii Europene de Justitie. (PROMPT MEDIA)