Romanii au o
atitudine pozitiva fata de producerea energiei nucleare, sesizand posibilitatea de a avea energie ieftina si de a reduce producerea de gaze cu efect de sera, potrivit rezultatelor unui sondaj la nivel national.
Peste doua treimi din cetatenii Romaniei (68%), fata de doar 55% in 2006, au o atitudine pozitiva fata de producerea energiei electrice pe cale nucleara, principala motivatie a acestei atitudini constand in pretul redus al acestui tip de energie (60% dintre respondenti au ales aceasta motivatie), se arata intr-un sondaj de opinie realizat la nivel national de Agentia Nationala pentru Deseuri Radioactive (ANDRAD) in perioada 20-30 septembrie.
Agentia apreciaza ca pe fondul general al
„renasterii nuclearului”, ca urmare a schimbarilor climatice, cresterea sustinerii pentru acest tip de energie este normala. Sondajul a fost aplicat si in localitatile Cernavoda si Saligny, iar interesul si atitudinea populatiei din cele doua zone sunt diferite fata de restul tarii, datorita existentei Centralei Nuclearoelectrice, respectiv studiilor care se desfasoara pentru evaluarea posibilitatii de construire a unui depozit de suprafata pentru depozitarea definitiva a deseurilor slab si mediu active generate de centrala nucleara. Astfel, sustinerea pentru producerea energiei nucleare este mai scazuta, principala motivatie a unei atitudini pozitive fiind reducerea gazelor cu efect de sera.
Deseurile radioactive, un subiect putin cunoscutInformatiile populatiei despre deseurile radioactive sunt sarace, la nivel national doar 14% dintre cetateni considerandu-se bine informati (in comparatie cu 25% la nivelul UE). Gradul de informare e mai crescut in randul absolventilor unei facultati, la locuitorii din Dobrogea si la adultii cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani, acesta fiind considerabil redus la persoanele din mediul rural, din Moldova, la tinerii sub 30 ani si la cei cu un nivel de educatie scolara scazut.
Din cauza numarului mic de informatii detinute, a temerilor de accidente nucleare si a pericolului de imbolnaviri in urma radiatiilor emise de deseurile radioactive, doar 40% dintre subiectii intervievati ar fi de acord cu construirea unui depozit de astfel de deseuri in apropierea zonelor lor de rezidenta, cei mai ostili fiind locuitorii din Crisana-Maramures (77%), Oltenia, Bucuresti si comuna Saligny (69%).
Gradul de acceptare creste (in special, in mediul rural si in orasele mici, la oamenii cu studii scolare reduse sau medii) in conditiile in care comunitatea gazda ar avea beneficii de pe urma unui asemenea depozit, concretizate in primul rand sub forma de locuri de munca si investitii in infrastructura.
Eurobarometrul 2008: 35% din populatie este pro energie nuclearaPotrivit Eurobarometrului 2008 realizat la nivelul blocului comunitar, doar 35% dintre romani au o opinie favorabila producerii energiei nucleare, sub media UE de 44%.
„Presupunem ca diferenta este pusa pe seama modului diferit de formulare a intrebarii“, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, directorul de comunicare ANDRAD, Stela Diaconu.
Sursa: Financiarul.COM