Panouri solare, ineficiente | Pompele de caldura, mai scumpe decat subventia


ghidelectric.ro
Sambata, 18 Ianuarie 2025
Ne gasiti si pe:            

Panouri solare, ineficiente | Pompele de caldura, mai scumpe decat subventia


Programul "Casa Verde" initiat de Ministerul Mediului si amanat pana pe 15 ianuarie are cateva hibe serioase.

energie verde

Pompa de caldura, subventionata doar cu 20%

Programul „Casa Verde” initiat de Ministerul Mediului si amanat pana pe 15 ianuarie are cateva hibe serioase. In primul rand, subventia de 90% pentru achizitionarea si instalarea sistemelor de panouri solare nu se acorda si pentru centrala termica impreuna cu care va functiona sistemul. Pretul mediu al unei astfel de centrale este de 3.000 de lei. Dar de ce este necesara instalarea unei centrale termice, daca deja avem un panou solar?

„Fiindca acestea functioneaza intr-adevar eficient numai atunci cand sunt dublate de o sursa de incalzire clasica. Oamenii trebuie sa stie ca sistemele nou introduse prin Casa Verde ajuta, dar nu inlocuiesc total vechiul sistem. Il pot inlocui, insa, in medie, in proportie de 50-60%”, ne-a explicat Dan Bargan, consultant tehnic la una dintre firmele care au aplicat in program pentru a deveni instalator validat.

Unei familii formate din patru persoane ii sunt suficiente trei panouri solare, cu un boiler de 300 de litri (pentru perioadele fara soare), iar costul facturii la apa calda se va injumatati, garantat, informeaza Gandul. 

Panourile solare, prea scumpe pentru asociatiile de proprietari

Cine vrea sa-si instaleze o pompa de caldura va primi de la stat doar circa 20% din intregul pret al acesteia, restul urmand sa plateasca din propriul buzunar, au calculat reprezentantii firmei. Asta, deoarece pretul pompei este mult prea piperat (de la 9.000 de euro in sus), subventia de la stat nu depaseste 25.000 de lei si nici nu acopera toate componentele din instalatie. Din fericire, in cazul pompei nu mai este nevoie de a doua sursa de caldura, conventionala, ca in cazul panoului solar.

„O pompa de caldura de 9.000 de euro este suficienta pentru o casa de 150 de metri patrati. Este mai scumpa fiindca tot sistemul presupune un intreg ansamblu: incalzire prin pardoseala, pompe, sisteme de automatizare si de decopertare. Pe factura, economia este de 40% fata de sistemul de incalzire pe baza de curent electric. Investitia se amortizeaza in 15 ani, dar putinele persoane care isi pun pompa de caldura nu o fac neaparat pentru economii, ci pentru a fi independenti energetic. Estimativ, anul trecut in Romania s-au vandut in jur de 100 de pompe de caldura”, a adaugat Dan Bargan.

Tot din cauza pretului piperat, este posibil ca asociatiile de locatari de la bloc sa nu poata intra in program. In acest caz, firmele producatoare de panouri ii sfatuiesc pe locatari sa aplice individual, ca sa aiba sanse sa-si acopere costurile in proportie de 90%. In acest caz, panourile de pe acoperis trebuie sa fie unite intre ele, ulterior.

Din 5.000 de firme participante, numai 2.000 au adus toate actele informeaza Gandul.

Foarte multe firme au dat bir cu fugitii, dupa ce au descoperit cat de multe hartii trebuie sa depuna la dosar, in numai 25 de zile, pentru a deveni instalatori validati de Administratia Fondului de Mediu.

„Asta s-a intamplat fiindca legea privind Casa Verde este stufoasa si ambigua. Astfel, am fost pusi in situatia de a oferi consultanta gratuita unor firme mici, de care nici macar nu auzisem. Problema lor era ca nu intelegeau legea. Unele ori nu aveau pe cine sa trimita in Bucuresti, sa alerge dupa acte si sa stea la cozi, altele ori nu auzisera de taxa de mediu. Pentru o firma cu patru angajati, a fost extrem de greu sa intocmeasca tot dosarul”, ne-a declarat Catalin Draguleanu, director de vanzari la aceeasi firma. Pana acum, 5.000 de firme au cerut sa se inscrie in program, insa numai 2.000 au si adus documentatia completa.

Sursa: www.gandul.info

 
14/01/2009 - Acest articol a fost citit de 6344 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 145 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Energie Verde"
Stirile anterioare
Energia verde subventionata se amana
Directiva privind energiile din surse...
Suntem interesati de energia recuperabila din...
Program de eficienta energetica pentru 2009 - 2010
Marea debarasare in 24 judete
Stirile urmatoare
Pregatiri pentru punerea in functiune a...
Legislatia de promovare a eficientei energetice...
Energie verde in judetul Harghita
Fond european pentru eficienta energetica si...
400 de orase vor favoriza folosirea energiei...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric