Petrom va furniza circa 8-9% din productia de electricitate a Romaniei la nivelul anului 2012
Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud - Est, a semnat astazi cu un consortiu format din General Electric (USA) si Metka (Grecia) („Consortiul”), contractul pentru constructia unei centrale electrice , la Brazi, Romania. Conform contractului, Consortiul va construi si livra la cheie, pana in septembrie 2011, o centrala de producere a energiei electrice si a aburului in ciclu combinat, care va functiona pe baza de gaze naturale. Valoarea contractului depaseste 400 de milioane de euro.
In prezent, Petrom si Consortiul poarta negocieri pentru semnarea unui contract de mentenanta a centralei pe termen lung.
Gerald Kappes, membru al Directoratului Petrom, responsabil de Gaze, Energie electrica si Doljchim :
„Am agreat cu General Electrica – Metka conditiile contractuale pentru ridicarea centralei electrice de la Brazi si ne vom concentra in continuare asupra fazei de constructie, astfel inca sa incepem furnizarea in sistemul energetic national in a doua parte a anului 2011. Petrom va deveni un jucator important pe piata de electricitate, in conditiile in care, la nivelul anului 2012, vom asigura circa 8-9% din electricitatea produsa in Romania” .
General Electric – Metka a fost selectat pentru constructia centralei electrice in urma unei licitatii organizate de Petrom, care a durat circa 7 luni. In cadrul licitatiei au depus oferte General Electric –Metka, ATEC, Alstom si Siemens.
Consortiul General Electric –Metka a avut cea mai competitiva oferta si, prin urmare, la sfarsitul lunii ianuarie 2008, a fost selectat ca si ofertant preferat pentru negocierea contractului.
Proiectul se bazeaza pe echipamentul GE 9FB si utilizeaza o configuratie "2+1 multi-shaft", cu doua turbine cu gaz, doua cazane recuperatoare si o turbina cu abur. Centrala va dezvolta o putere neta de peste 860 MW si se asteapta o eficienta a acesteia de peste 57%.
Aproximativ 20% din capacitatea centralei va fi utilizata pentru acoperirea consumului propriu al Petrom, iar restul va fi vandut pe piata de energie din Romania.
Centrala va fi amplasata pe un teren aflat in cadrul perimetrului rafinariei Petrobrazi. In prezent se desfasoara lucrari de pregatire a terenului pentru constructie. Constructia centralei este estimata sa inceapa la inceputul anului 2009.
Sursa:
Petrom