Proiectul primei companii romanesti de energie electrica


ghidelectric.ro
Sambata, 18 Ianuarie 2025
Ne gasiti si pe:            

Proiectul primei companii romanesti de energie electrica


Noua companie energetica integrata va fi inregistrata juridic pana cel tarziu in luna mai si va deveni functionala la finele anului

Hidrocentrala Portile de Fier La sapte ani de la separarea activitatilor din sectorul energiei, prin spargerea fostei companii nationale de electricitate, statul decide redesenarea sectorului de generare din Romania.

Proiectul primei companii romanesti de anvergura regionala a fost finalizat, urmand ca, in termen de maximum doua luni, aceasta sa fie constituita din punct de vedere legal. Dupa luni bune de analize si studii realizate de o serie intreaga de consultanti, autoritatile implicate au decis varianta optima de constituire a companiei energetice integrate, ce va include capacitatile de productie termo, hidro, filialele de distributie neprivatizate si cele de furnizare aferente, precum si filialele de intretinere si reparatii ce deservesc aceste entitati.

Miza crearii unei entitati de o asemenea anvergura este imensa, fapt dovedit inclusiv prin aceea ca premierul Calin Popescu-Tariceanu este cel care va pleda in fata oficialilor de la Bruxelles pentru acest proiect.

Constituirea acestui jucator regional, ce ar urma sa devina functional la finele acestui an, va determina regandirea intregului sector de producere a energiei din Romania. Compania este dorita inclusiv de sindicatele din sector, care au solicitat premierului urgentarea adoptarii actului normativ de constituire.

Jucator regional pe piata de energie

Dar sa vedem cum va arata aceasta companie. In primul rand, trebuie precizat ca, in urma studiilor, au fost evidentiate trei scenarii posibile pentru constituirea companiei integrate vertical. Acestea difera in functie de tipul de producere a energiei si de capacitatea totala instalata. Constanta ramane partea de distributie si furnizare, care este aceeasi in toate variantele.

Nucleul productiei, in toate scenariile, este constituit din capacitati hidro si pe carbune, la care se adauga investitiile greenfield ce vor fi realizate. Partea de nuclear a fost exclusa din cauza aspectelor legate de reglementare, a celor de finantare, precum si a celor vizand competitia pe piata.

„Excluderea activelor nucleare a fost decisa din considerente vizand expunerea la risc. Exista multi finantatori care nu doresc sa se implice in domeniul nuclear“
, ne-au precizat surse apropiate proiectului.

Varianta pentru care s-a optat - dintre cele trei discutate - este cea care are cel mai ridicat nivel al capacitatii instalate, respectiv 10.030 MW (fata de 2.500 MW, respectiv 4.000 MW in primele doua scenarii). Acest plafon al puterii instalate va asigura forta necesara pentru a deveni un jucator la nivel regional si va fi atins la orizontul anului 2012, cand se vor finaliza investitiile greenfield.

Practic, jucatorul regional integrat va fi realizat printr-o combinatie intre transferul capacitatilor de producere existente si construirea de noi capacitati pana in 2013. Astfel, in prima etapa, compania va include capacitati de productie pe carbune de 2.970 MW, ca urmare a transferului complexurilor energetice Turceni si Rovinari, si de 6.335 MW in hidrocentrale, prin includerea in structura sa a actualei societati Hidroelectrica.

Incepand din 2011, vor fi puse in functiune noi capacitati greenfield, de 300 MW pe gaz si 425 MW surse regenerabile (300 MW - biomasa, 100 MW - ferme eoliene, 25 MW - microhidrocentrale).

Sursa: Capital
 
02/04/2008 - Acest articol a fost citit de 4770 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 0 (data de 126 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Legislatie"
Stirile anterioare
Obligativitatea introducerii becurilor...
Stirile urmatoare
Lege americana pentru energie ecologica
Energie din deseuri | Directive europene
Constituirea Companiei pentru Electricitate
Legislatie taxe vamale
Protectia designului industrial
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric