Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
In urma compromisului negociat cu presedintia ceha a UE, drepturile consumatorilor au fost intarite. Acest pachet energetic consta din cinci directive si regulamente.
In urma compromisului la care s-a ajuns cu Consiliului, statele membre vor putea alege unul dintre cele trei modele in ceea ce priveste separarea productiei de distributia de gaze naturale si electricitate:
1. Separarea proprietatii intre companiile de productie de energie electrica si cele de transmisie - "ownership unbundling" - Separarea totala a proprietatii intre companiile productie de energie electrica si cele de furnizare, "full ownership unbundling", prevede ca o companie de productie nu poate detine o cota majoritara a actiunilor la un operator de transmisie.
2. Operatorul independent de sistem (OIS/ISO) - Aceasta optiune permite intreprinderilor integrate pe verticala sa-si pastreze proprietatea asupra activelor retelei, dar prevede ca reteaua de transport in sine sa fie administrata de un operator de sistem independent – o intreprindere sau o entitate complet separata de intreprinderea integrata pe verticala – care indeplineste toate functiile unui operator de retea.
3. Operatorul independent de transport (OIT/ITO) - Aceasta optiune va permite societatilor sa ramana in proprietatea sistemelor de transport, cu conditia ca acestea sa fie gestionate de un operator independent de transport.
Operatorul de transport si de sistem detine un "organism de supraveghere" responsabil cu luarea deciziilor susceptibile de a avea un impact major asupra valorii activelor actionarilor. Un program de conformitate va defini masurile adoptate in vederea "excluderii posibilitatilor de comportament discriminatoriu." Un agent de conformitate va monitoriza punerea in aplicare a programului de conformitate.
Clauza pentru operatori din tari terte - Operatorilor de sisteme de transport a electricitatii si gazelor naturale, controlati de o persoana sau de persoane dintr-una sau mai multe tari terte, autoritatea de reglementare le poate refuza certificarea in cazul in care nu respecta prevederile legate separarea proprietatii (unbundling) sau daca acordarea certificarii va pune in pericol securitatea alimentarii cu energie a statului membru in cauza si a Comunitatii.
Protectia consumatorilor - Un aspect esential in ceea ce priveste aprovizionarea consumatorilor il reprezinta accesul la date obiective si transparente privind consumul, consumatorii trebuind sa aiba acces la aceste date privind consumul, preturile asociate si costurile serviciului, astfel incat sa poata invita concurentii sa le prezinte o oferta pe baza acestora.
Noua legislatie confera consumatorilor urmatoarele drepturi:
- Schimbarea furnizorului de gaze naturale sau electricitate in timp de trei saptamani, in mod gratuit;
- Primirea unui decont final de lichidare, dupa schimbarea furnizorului de energie electrica, in termen de sase saptamani de la schimbarea furnizorului;
- Clientii au dreptul de a primi toate datele relevante privind consumul;
- Furnizorii de energie electrica precizeaza, in documentele puse la dispozitia clientilor finali ponderea fiecarei surse de energie in mixul energetic utilizat de catre furnizor;
- Statele membre garanteaza ca este infiintat un mecanism independent, de exemplu, un mediator pentru energie sau un organism pentru consumatori pentru tratarea eficienta a reclamatiilor si solutionarea extrajudiciara a litigiilor;
- Comisia stabileste o lista de control a consumatorului de energie clara si concisa si care ofera consumatorilor de energie informatii practice referitoare la drepturilor lor. Statele membre trebuie sa garanteze ca furnizorii de energie electrica sau operatorii de sisteme de distributie iau masurile necesare pentru a prezenta tuturor clientilor lor un exemplar al listei consumatorului de energie si pentru a garanta ca aceasta este pusa la dispozitia publicului.
Garantarea furnizarii cu electricitate este un serviciu universal - Statele membre sunt obligate sa garanteze ca toti clientii casnici si, atunci cand considera adecvat, micile intreprinderi (adica intreprinderile cu mai putin de 50 de salariati si o cifra de afaceri anuala sau un bilant care nu depaseste 10 milioane de euro) beneficiaza de serviciile universale, si anume de dreptul de a li se furniza, pe teritoriul lor, energie electrica de o calitate bine definita, la preturi rezonabile, transparente, usor comparabile si nediscriminatorii.
Protectia consumatorilor vulnerabili - La initiativa Parlamentului European, noua legislatie include masuri speciale de protectie a consumatorilor vulnerabili. Statele membre ar trebui sa ia masuri corespunzatoare, precum planuri nationale de actiune sau beneficii in sistemele de asigurari sociale, pentru a garanta clientilor vulnerabili alimentarea cu energia electrica necesara. (Morgan a3, para 5a).
Cele doua directive si trei regulamente includ, de asemenea, urmatoarele:
- Crearea unei agentii europene de cooperare a autoritatilor de reglementare care va elabora linii directoare facultative;
- Obligatia operatorilor de sistem de transmise de a prezenta in fiecare an autoritatilor nationale de reglementare un plan de dezvoltare a retelei;
- Masuri menite sa imbunatateasca cooperarea regionala intre diferitele autoritati nationale de reglementare;
- Masuri care sa imbunatateasca independenta autoritatilor de reglementare.
Sursa: www.promptmedia.ro
23/04/2009 - Acest articol a fost citit de 3000 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 1 (data de 54 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |