Parlamentul a votat cu privire la schimbarea schemei de etichetare bazata pe clasa de
eficienta energetica de la A++ la G. Aceste clasificari urmeaza sa fie valabile pentru o perioada cuprinsa intre 3 si cinci ani, iar pragurile de clasificare vor fi revizuite in mod regulat.
Etichetarea energetica ajuta consumatorii in a-si evalua costurile de energie atunci cand achizitioneaza produse electrice de uz casnic, precum frigidere, masini de spalat rufe sau haine, uscatoare sau cuptoare. Producatorii sunt obligati sa indice consumul energetic, indiferent daca produsele sunt “mai eficiente” (verde) sau “mai putin eficiente” (rosu) din punct de vedere energetic.
Etichetare energetica pentru produsele cu impact energetic - In viitor, etichetarea se va aplica si produselor consumatoare de energie pentru uz comercial si industrial, cum ar fi camerele frigorifice sau vitrinele frigorifice. In plus, etichetarea energetica se va aplica si produselor cu impact energetic, inclusiv produselor de constructie, care au un impact direct sau indirect semnificativ asupra consumului de energie si, dupa caz, de alte resurse esentiale in faza de utilizare.
Publicitatea trebuie sa indice consumul energetic si economisirea de
energie - Orice publicitate privind un model concret al produselor cu impact energetic in cadrul careia sunt prezentate specificatii tehnice, ofera utilizatorilor finali informatiile necesare referitoare la consumul de energie sau la economisirea de energie sau mentioneaza clasa energetica a produsului.
Revizuirea periodica a clasificarilor de etichetare energetica - Membrii PE solicita Comisiei sa revizuieasca clasificarile pentru etichetele energetice periodic, iar aceasta clasificare ar trebui sa fie valabila o perioada cuprinsa intre 3 si 5 ani. Pentru a tine seama de viteza progresului tehnologic, pragurile de clasificare ar trebui, de asemenea, sa fie revizuite.
Credite fiscale pentru produse foarte eficiente din punct de vedere energetic - Masurile de stimulare ce ar putea fi oferite de statele membre pot include credite fiscale atat pentru utilizatorii finali care folosesc produse eficiente din punct de vedere energetic, cat si pentru intreprinderile care promoveaza si produc astfel de produse, precum si o cota redusa a taxei pe valoare adaugata pentru materialele si componentele care duc la imbunatatirea eficientei energetice.
Achizitiile publice - Autoritatile contractante care incheie contracte publice de achizitii de lucrari sau de servicii ar trebui sa achizitioneze produse care indeplinesc niveluri minime de performanta energetica. Aceasta conditie se aplica contractelor cu o valoare de cel putin 15 000 de euro (TVA exclus). "Daca autoritatile publice care constituie cumparatori/utilizatori semnificativi si au capacitatea de a influenta anumite piete nu ar trebui sa respecte un prag minim obligatoriu comun in ceea ce priveste achizitiile lor, eficacitatea prezentei directive s-ar 'anula'", se arata in raportul PE.
Rezolutiile PE cu privire la etichetarea energetica a aparatelor TV si a aparatelor frigorifice - Pe langa raportul elaborat de Anni Podimata (PSE, Grecia), Parlamentul European va adopta, maine 6 mai, doua rezolutii cu privire la etichetarea energetica a aparatelor TV si a aparatelor frigorifice de uz casnic. Rezolutiile PE intentioneaza sa blocheze intentia Comisiei de a modificare a formatului etichetarii. Propunerea Comisiei vizeaza sub-divizarea clasei A in noi categorii precum A-20%, A-40% etc.
Rezolutia legislativa a fost adoptata cu 566 voturi pentru, 28 impotriva si 39 abtineri.
www.promptmedia.ro