Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
GreenWEEE a investit 10 milioane euro in fabrica de reciclare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) din Buzau, care se intinde pe o suprafata totala 10.795 metri patrati (mp), dintre care 6.100 mp reprezinta zona de productie, au anuntat marti oficialii companiei.
Grupul de investitori este alcatuit din societatea Romcarbon Buzau (72%), doua fonduri elvetiene (18%) si un investitor privat din Taiwan (10%).
Oficialii companiei estimeaza ca investitia va fi amortizata intr-o perioada cuprinsa intre 5 si 7 ani.
GreenWEEE are o capacitate de tratare a DEEE-urilor de 50.000 tone pe an, ceea ce reprezinta de trei ori mai mult decat cantitatea colectata in Romania in 2008, a declarat directorul general al GreenWEEE International Buzau, Marius Costache.
Cifrele neoficiale in ceea ce priveste deseurile colectate in Romania in 2008 indica o valoare de 14.000 tone, in conditiile in care tara noastra va fi obligata prin legislatia Uniunii Europene sa colecteze 80.000 tone anual, a precizat oficialul companiei.
Pentru anul in curs, se urmareste procesarea a 10.000 tone de deseuri echipamente electrice si electronice, 18.000 tone pentru 2010 si 30.000 tone pentru anul 2011.
De asemenea, compania si-a propus o cifra de afaceri de 1-2 milioane euro pentru primul an de functionare.
Afacerea devine profitabila din momentul in care depaseste cantitatea de procesare a 20.000 tone de DEEE. Totodata, profitabilitatea depinde de valoarea pozitiva sau negativa a fractiilor (materialul reciclat) obtinute in urma procesului de tratare desfasurat la GreenWEEE, a precizat Marius Costache.
Criza economica afecteaza compania in masura in care ea afecteaza si populatia. Astfel, daca populatia nu isi mai poate permite sa achizitioneze produse noi, nu mai preda spre reciclare produsele vechi. La celalalt capat al procesului, recesiunea globala afecteaza si beneficiarii materialelor refolosibile si cauzeaza diminuarea productiei, astfel incat fractiile nu mai pot fi asimilate, informeaza bloginvest.ro
In Romania, productia anuala de DEEE-uri pe cap de locuitor este de 3,75 kg., iar durata de viata a echipamentelor electrice si electronice (EEE) este in medie de 12-15 ani, comparativ cu situatia existenta la nivel european, unde cetatenii produc 12 kg. de DEEE pe an si isi schimba aparatura la fiecare 8-10 ani.
GreenWEEE International poate recicla in prezent produse incadrate in 9 dintre cele 10 categorii de DEEE mentionate in legislatie si anume aparate de uz casnic de mari dimensiuni, aparate de uz casnic de mici dimensiuni, echipamente informatice si de telecomunicatii, echipamente de larg consum, unelte electrice si electronice (cu exceptia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni), jucarii, echipamente sportive si de agrement, dispozitive medicale (cu exceptia produselor implantate si infectate), instrumente de supraveghere si control, distribuitoare automate.
Pentru cea de-a zecea categorie, si anume echipamentele de iluminat, GreenWEEE va instala ehipamentele de tratare incepand cu anul 2010. Investitia in instalatia de tratare a echipamentelor de iluminat se ridica la aproximativ 700.000 euro, iar tehnologia este importata din Suedia.
Oficialii companiei au in vedere deschiderea primului parc industrial de reciclare din Romania in intervalul 2010-2011, pentru care estimeaza o investitie de aproximativ 30-50 milioane euro.
Fabrica de la Buzau si-a inceput activitatea pe data de 23 februarie 2009 si are in prezent 40 de angajati, oficialii estimand ca numarul acestora va ajunge la 150 pana in 2012.
GreenWEEE International se numara printre cele 12 companii din industria chimica si cea de reciclare membre ale grupului Romcarbon , care are sediul central in Buzau si un numar total de peste 2.000 de angajati.
In Romania, grupul mai include GreenTech, prima unitate de reciclare a buteliilor PET si a recipientilor din plastic, GreenFiber, care isi desfasoara activitatea in productia de fibre sintetice poliesterice din fulgi de PET, precum si propria retea de colectare cu 150 de puncte de lucru.
GreenTech si GreenFiber au inregistrat o cifra de afaceri de 85 milioane euro in 2008.
Sursa: bloginvest.ro
18/05/2009 - Acest articol a fost citit de 2948 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 1 (data de 40 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Energie Verde" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |