Structura celor doua companii nationale care urmeaza a fi create in cadrul procesului de restructurare a sectorului de productie a energiei a fost prezentata miercuri deputatilor din Comisia de industrii si servicii a Camerei Inferioare, de catre ministrul Economiei, Adriean Videanu.
Compania
Electrica va fi divizata in doua parti, fiecare dintre acestea urmand sa intre in componenta uneia dintre cele doua noi societati integrate din domeniul
energetic, iar Romgaz va face parte din a doua companie nationala de energie, a declarat, miercuri, ministrul Videanu.
Prima companie va fi formata din Complexul Energetic Turceni, CE Rovinari si CE Craiova, CN Cernavoda, Unitatile 1 si 2, sucursalele Hidroelectrica Valcea si Slatina, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si Electrica. Aceasta societate va folosi surse precum lignit, apa si uraniu, a afirmat Videanu.
Cea de-a doua societate va fi formata din CET Deva, CET Paroseni, ELCEN, sucursalele Hidroelectrica Portile de Fier, Sebes, Buzau, Targu Jiu, Compania Nationala a Huilei, Electrica, iar in a doua structura a companiei vor fi incluse CH Caransebes, Hateg, Arges, sucursalele Hidroelectrica Cluj, Bistrita, Sibiu, precum si societatea Romgaz. Compania va folosi surse precum huila, apa si gaze naturale.
„Prima companie va avea o cota de piata de 48 la suta, iar a doua de 44 la suta. In 2013, cotele de piata vor fi de 41 la suta si, respectiv, 34 la suta, iar in 2017 de 29 la suta, respectiv de 27 la suta”, a explicat Videanu. Producatorii neinclusi in cele doua structuri sunt Galati (societate formata din Termoelectrica si CEZ), Borzesti (Termoelectrica, Electrabel si Gaz de France), Braila (Termoelectrica, E.ON si Enel), Doicesti (Termoelectrica si Mechel) si CET Drobeta (in cadrul RAAN).
www.promptmedia.ro