Noi aliaje metalice cu memorie a formei, dezvoltate la ICPE-CA


ghidelectric.ro
Sambata, 18 Ianuarie 2025
Ne gasiti si pe:            

Noi aliaje metalice cu memorie a formei, dezvoltate la ICPE-CA


Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA desfasoara un proiect intitulat "Micro/nano materiale functionale inteligente".

NiTi In cadrul acestui proiect, ICPE-CA a dezvoltat materiale cu memorie a formei de tip NiTiX (x=Cu, Fe, Nb). Aceste materiale reprezinta o clasa unica de aliaje metalice care pot sa recupereze deformatii, aparent permanente, atunci cand sunt incalzite peste o anumita temperatura,  prezentand cel putin doua proprietati: efectul de memorie a formei si superelasticitatea. Aliajele de Ni-Ti au cunoscut, in ultima vreme, o mare dezvoltare, fiind folosite cu succes pentru multe aplicatii cum ar fi biomedicina, industria navala, aerospatiala,industria  nucleara, de automobile, robotica.

Aliajele cu memorie a formei sunt utilizate si in aparatura de cuplare si de etanseizare, deoarece acestea combina deformatii recuperabile, mari, cu o rezistenta considerabila. Sistemele pe baza de NiTi sunt cele mai de succes aliaje, deoarece ele arata cea mai buna combinatie intre proprietatile mecanice si cele functionale, oferind si o rezistenta buna la coroziune.
Aceste materiale inteligente isi gasesc aplicabilitatea si in aeronautica, avand in vedere faptul ca manevrabilitatea unui avion depinde, in mare parte, de miscarea clapetelor, clapete care functioneaza utilizand sistemele hidraulice. In industria aeronautica s-au cautat alternative la sistemele hidraulice, iar una dintre ele este reprezentata de aliajele cu memorie a formei. Astfel,  prin indepartarea sistemului hidraulic, se micsoreaza greutatea avionului, se reduc costurile de mentenanta si timpul de reparatie.
Aliajele cu memorie a formei din sistemul Ni-Ti sunt utilizate si ca biomateriale datorita proprietatilor mecanice bune, rezistentei mari la coroziune si biocompatibilitatii.

Aliajele Ni-Ti sunt utilizate in medicina si in industria dentara. Aplicatiile vizeaza o paleta diversificata, de la unelte chirurgicale pana la implanturi permanente, inclusiv implanturi pentru interiorul vaselor de sange, iar pentru industria dentara se folosesc sub forma de implanturi chirurgicale si sarme ortodontice, datorita caracteristicilor de biocompatibilitate, superelasticitate si a proprietatilor de memorie a formei. Recent, implanturile NiTi sunt realizate pentru chirurgia cardiovasculara, gastrointestinala si ortopedica.

De asemenea, aceste materiale pot fi utilizate in aplicatii de robotica, deoarece imita foarte bine comportamentul muschiului uman si al tendoanelor,  dand impresia miscarii reale, miscare ce nu poate fi redata cu alte sisteme. O alta aplicatie a aliajelor este sub forma de placi pentru fixarea oaselor fracturate in domeniul osteosintezei, ajutand procesul de vindecare si reducerea timpului de recuperare. 
Pentru toate aceste rezultate inovative, partenerii din consortiu vor demara procedura de brevetare.


Sursa: www.promptmedia.ro
 
24/08/2009 - Acest articol a fost citit de 5167 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 0 (data de 179 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Cercetari electrice"
Stirile anterioare
Repornirea acceleratorului de particule a fost...
Senzor care poate detecta virusul gripal din aer
Durificare cu fascicol de electroni de la ICPE-CA
Solutie pentru "intinerirea" cablurilor...
Modernizarea infrastructurii destinata...
Stirile urmatoare
Bec alimentat cu energie electrica transmisa...
Solutia completa pentru aplicatii in spitale...
Automatizari industriale pentru recuperare a...
Vom avea becuri aprinse de lumina spatiala
Un nou motor electric de la Mercedes-Benz
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric