In cadrul acestui proiect, ICPE-CA a dezvoltat materiale cu memorie a formei de tip NiTiX (x=Cu, Fe, Nb). Aceste materiale reprezinta o clasa unica de
aliaje metalice care pot sa recupereze deformatii, aparent permanente, atunci cand sunt incalzite peste o anumita temperatura, prezentand cel putin doua proprietati: efectul de memorie a formei si superelasticitatea. Aliajele de Ni-Ti au cunoscut, in ultima vreme, o mare dezvoltare, fiind folosite cu succes pentru multe aplicatii cum ar fi biomedicina, industria navala, aerospatiala,
industria nucleara, de automobile, robotica.
Aliajele cu memorie a formei sunt utilizate si in aparatura de cuplare si de etanseizare, deoarece acestea combina deformatii recuperabile, mari, cu o rezistenta considerabila. Sistemele pe baza de NiTi sunt cele mai de succes aliaje, deoarece ele arata cea mai buna combinatie intre proprietatile mecanice si cele functionale, oferind si o rezistenta buna la coroziune.
Aceste materiale inteligente isi gasesc aplicabilitatea si in
aeronautica, avand in vedere faptul ca manevrabilitatea unui avion depinde, in mare parte, de miscarea clapetelor, clapete care functioneaza utilizand sistemele hidraulice. In industria aeronautica s-au cautat alternative la sistemele hidraulice, iar una dintre ele este reprezentata de aliajele cu memorie a formei. Astfel, prin indepartarea sistemului hidraulic, se micsoreaza greutatea avionului, se reduc costurile de mentenanta si timpul de reparatie.
Aliajele cu memorie a formei din sistemul Ni-Ti sunt utilizate si ca biomateriale datorita proprietatilor mecanice bune, rezistentei mari la coroziune si biocompatibilitatii.
Aliajele Ni-Ti sunt utilizate in medicina si in industria dentara. Aplicatiile vizeaza o paleta diversificata, de la unelte chirurgicale pana la implanturi permanente, inclusiv implanturi pentru interiorul vaselor de sange, iar pentru industria dentara se folosesc sub forma de implanturi chirurgicale si sarme ortodontice, datorita caracteristicilor de biocompatibilitate, superelasticitate si a proprietatilor de memorie a formei. Recent, implanturile NiTi sunt realizate pentru chirurgia cardiovasculara, gastrointestinala si ortopedica.
De asemenea, aceste materiale pot fi utilizate in aplicatii de robotica, deoarece imita foarte bine comportamentul muschiului uman si al tendoanelor, dand impresia miscarii reale, miscare ce nu poate fi redata cu alte sisteme. O alta aplicatie a aliajelor este sub forma de placi pentru fixarea oaselor fracturate in domeniul osteosintezei, ajutand procesul de vindecare si reducerea timpului de recuperare.
Pentru toate aceste rezultate inovative, partenerii din consortiu vor demara procedura de brevetare.
Sursa:
www.promptmedia.ro