Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
O centrala solara poate scadea cheltuielile cu apa calda menajera chiar si cu 80% pe an, in timp ce cheltuielile pentru incalzire pot scadea cu 60%. Cu toate acestea, implicarea statului prin programul Casa Verde ramane scazuta, jucatorii din piata fiind de parere ca este nevoie de o subventionare mai mare, informeaza Ziarul financiar.
Piata centralelor solare s-a ridicat in 2008 la un volum de aproximativ 10.000 de metri patrati, iar pentru acest an principalii jucatori de pe piata de profil apreciaza o crestere de aproape 50%, la 15.000 de metri patrati. In conditiile in care programul guvernamental Casa Verde, de inlocuire a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie regenerabila, a demarat la inceputul lunii august, insa impactul asupra pietei de profil nu va fi unul considerabil, sunt de parere unii dintre jucatorii din piata, fiind nevoie de subventii mai insemnate.
"Principala problema a programului Casa Verde este ca nu pune accentul strict pe aspectul economic, avand in vedere ca la nivelul actual de subventionare acordat din partea statului, perioada de amortizare a investitiei este de aproximativ 20 de ani. Daca statul ar acorda subventii de peste 60%, la fel cum se intampla in state precum Franta, Spania sau chiar Turcia, perioada de amortizare a investitiei ar scadea la 6-8 ani", a declarat Olimpiu Achim, directorul general al Viessmann Romania, subsidiara locala a producatorului german de centrale termice Viessmann. Pe segmentul solutiilor termice pe baza de panouri solare, cota de piata a companiei in 2008 s-a ridicat la aproximativ 33%, in conditiile in care Viessmann a comercializat peste 3.000 de metri patrati de panouri solare.
Achim apreciaza ca programul Casa Verde nu va impulsiona foarte mult vanzarile de sisteme de incalzire termica solara, in conditiile in care programul se adreseaza exclusiv autoritatilor locale, iar statul nu acorda subventii pentru achizitia de astfel de sisteme si nu in mod direct populatiei, informeaza Ziarul financiar.
Insa asociatiile de locatari pot depune cereri pentru achizitia unor astfel de sisteme pentru blocurile de locuinte de la primarii. "Programul se adreseaza doar autoritatilor publice locale, care pot instala asftel de sisteme la gradinite, scoli, camine de batrani etc. In conditiile in care statul subventioneaza 40% din achizitia de sisteme solare, restul de 60% reprezinta deja prea mult pentru bugetul acestor institutii", a explicat directorul Viessmann.
Pretul mediu pentru o centrala termica solara variaza intre 2.600 si 2.800 de euro, la care se adauga costul de montaj plus instalatia de tevi, care difera in functie de dimensiunea locuintei. Cu toate acestea, economiile dupa instalarea unei astfel de centrale pentru incalzire si apa calda pot sari chiar si cu 80% fata de cele obsnuite.
"Procentual, o instalatie bine dimensionata reduce cu 80% cheltuielile cu apa calda menajera si cu 60% sau chiar 80%, daca se foloseste un cilindru de stocare de mari dimensiuni, cheltuielile cu incalzirea. Pentru incalzilre este greu de cuantificat economiile in bani, deoarece consumul depinde de foarte multi factori, cum ar fi orientarea casei, gradul de izolare al casei, sistemul de ventilatie si altele", a declarat Adrian Moisa, directorul executiv al Jetrun, companie specializata in comercializarea de centrale termice solare, informeaza Ziarul financiar.
"Pentru apa calda menajera, daca avem un consum standard de 200 de litri pe zi, la o gospodarie de patru persoane si avem nevoie de 3.050 Kw sau 310 mc de gaz pe an pentru incalzirea volumului respectiv de la 12 la 45 de grade, o economie de 80% inseamna reducerea consumului de energie sau de gaz cu 6,7 kWh energie electrica respectiv cu 0,63 metri cubi gaz metan pe zi. La nivelul unui an asta inseamna 2.442 kWh sau 284 metri cubi de gaz metan, la pretul pietei", a explicat Moisa. Astfel, economia pentru incalzirea apei calde s-ar ridica intr-un an la peste 1.000 de lei, in conditiile in care pretul la energia electrica este in prezent de maxim 0,4158 lei/kWh.
In prezent centralele termice solare pot fi folosite si la racirea locuintelor, prin instarea unui sistem de conversie - Climate Well. "Energia solara termica este folosita in mod traditional la incalzirea locuintei, dar cu sistemul Climate Well, energia solara poate fi folosita la racirea unui agent termic, spre exemplu apa, care poate fi utilizat apoi la racirea locuintei fie prin ventilo-convertoare, fie prin pardoseala. Sistemul se bazeaza pe principiul absorbtei si prezinta avantajul unui consum foarte redus de energie", a adaugat Moisa. Sistemul functioneaza cel mai eficient vara, in perioadele de insorire maxima, de altfel, atunci cand este cel mai mult nevoie de racirea aerului din casa.
Si Moisa apreciaza ca impactul programului Casa Verde asupra pietei de profil va fi unul extrem de mic, in conditiile in care acesta nu se adreseaza in primul rand populatiei, iar autoritatile nu dispun de resursele financiare necesare, informeaza Ziarul financiar.
"Impactul programului asupra pietei de profil este scazut, din cauza mutarii centrului de greutate la administratiile locale. Aceasta presupune o mai mare birocratie in aprobarea proiectelor, dar si o lipsa de interes din partea primariilor, care nu au suficiente resurse financiare pentru a-si sustine participatia proprie la finantarea programului", a apreciat directorul executiv al Jetrun.
Sursa: Ziarul financiar
24/09/2009 - Acest articol a fost citit de 4638 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 2 (data de 146 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Energie Verde" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |