Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Hidroelectrica isi propune sa devina „campionul national“ in energie regenerabila din Romania.
Potentialul eolian al Romaniei, care este utilizat in prezent in proportie de doar 0,1%, poate genera afaceri importante pentru Hidroelectrica, in conditiile in care resursa eoliana este fluctuanta, iar dezvoltatorii au nevoie de capacitati de reglaj. Hidrocentralele pot asigura aceasta rezerva intr-un timp foarte scurt si pentru o cantitate mare de energie, informeaza Adevarul.
Mai mult, exista cereri de avize pentru peste 20.000 de MW, insa capacitatea de a prelua energie eoliana in sistemul national este limitata la 4.000 de MW de infrastructura de transport, iar prioritate au dezvoltatorii care isi pot asigura reglajul.
In aceste conditii, Hidroelectrica, cel mai mare producator local de energie, care genereaza 98,8% din energia verde din Romania prin cele peste 300 de centrale hidro pe care le opereaza, vrea sa devina nu doar furnizor de servicii, ci si partener in proiectele eoliene, potrivit Adevarul.
„Vrem ca atunci cand negociem partea de reglaj sa ne si implicam si aceste proiecte, sa investim in parteneriat cu dezvoltatorii. Practic, vom avea un anumit procent din societatile de proiect, oferind reglajul de putere la un pret competitiv“, a declarat, pentru „Adevarul“, directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, precizand ca a purtat deja discutii preliminare cu marii dezvoltatori.
Acesta a aratat ca, intr-o prima faza, adica in urmatorii trei-cinci ani, compania vrea sa se implice in proiecte eoliene de 1.000 de MW. In conditiile in care, in prezent, un MW eolian necesita costuri de 1,3 – 1,5 milioane de euro, proiectele vizate de Hidroelectrica se ridica la un total de 1,5 miliarde de euro. In prezent, in Romania exista proiecte in faza avansata de aproape 4.000 de MW, iar printre marii investitori se numara CEZ, Iberdrola, EDP sau Martifer.
De asemenea, Hidroelectrica vizeaza realizarea unei centrale de cogenerare pe baza de biomasa (materie vegetala) cu o capacitate de 10 MW de electricitate si 30 MW de energie termica, pe care vrea sa o puna in functiune anul viitor, pe platforma CET Brasov.
„In prezent elaboram studiul de fezabilitate. Din primele estimari, investitia se va ridica la circa 35 de milioane de euro“, a mai spus David. Compania si-a planificat sa detina cinci astfel de centrale cu aceeasi capacitate, in vestul tarii si Moldova, informeaza Adevarul.
Potrivit Transelectrica, in prezent exista in Romania centrale care utilizeaza biomasa de doar 8 MW. Puterea instalata a centralelor hidro operate de Hidroelectrica totalizeaza peste 6.300 de MW, cu o productie de 17 TWh anul trecut, respectiv 26% din consumul national. Compania estimeaza o reducere a productiei cu circa 14% in acest an, considerat secetos, ceea ce ii va diminua considerabil profitul pentru 2009, de la 18 milioane de euro, cat a obtinut anul trecut.
Hidroelectrica pregateste, in prezent, licitatia pentru selectarea consultantului tehnic pentru proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti (Cluj), de 1.000 de MW, deosebit de importanta pentru echilibrarea curbelor de consum. Proiectul se va ridica la 1,1 miliarde de euro, iar Hidroelectrica va detine participatia majoritara, restul fiind aportul investitorilor privati. „In primavara vrem sa facem solicitarea de parteneriat.
Sursa: Adevarul
23/10/2009 - Acest articol a fost citit de 2809 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 1 (data de 29 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Interne" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |