Romania trebuie sa imbunatateasca industria energetica


ghidelectric.ro
Sambata, 18 Ianuarie 2025
Ne gasiti si pe:            

Romania trebuie sa imbunatateasca industria energetica


Romania ar trebui sa investeasca 12,5 miliarde de euro pana in 2020 pentru a se conforma angajamentelor europene, afirma un raport care descrie situatia energetica si de mediu din Romania, dat publicitatii inaintea Conferintei de la Copenhaga.

energie

Daca industria energetica si politica de mediu trebuie sa fie modernizate, tara beneficiaza de cote de emisii care ar puea favoriza investitiile, cu conditia sa fie vandute repede, scrie publicatia Le Courrier des Balkans.
In vederea pregatirii pentru summitul de la Copenhaga, ce va incepe pe 6 decembrie, Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE) defineste, intr-un raport, pozitia Romaniei in domeniile mediului si de energie. Documentul indeplineste un dublu rol: pregatirea Conferintei din capitala Danemarcei si informarea opiniei publice asupra celor mai importante subiecte care vor figura pe agenda romaneasca in ceea ce priveste mediul, informeaza Financiarul.

Autoarea raportului, Ana Otilia Nutu, isi incepe analiza enuntand rolul pe care Romania va trebui sa si-l asume in domeniul mediului: sa devina un actor serios si credibil, care-si bazeaza strategia pe buna cunoastere a situatiei interne. Pe de-o parte, subliniaza autoarea, Romania trebuie sa-si indeplineasca obligatiile ca stat membru al UE, care vor determina costuri si eforturi pentru punerea in aplicare a unor politici coerente de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Pe de alta parte, in functie de felul in care Romania isi va negocia pozitia in UE, tara ar putea beneficia de finantari in sectorul energetic si in alte sectoare. Este o ocazie care i-ar permite Romaniei sa-si reduca emisiile poluante, marindu-si in acelasi timp competitivitatea in productie, informeaza Financiarul.

Potrivit raportului, ponderea Romaniei in cadrul structurilor europene nu este destul de semnificativa pentru a face balanta sa se incline in favoarea unui acord comun in cadrul UE sau pentru a influenta decisiv realizarea unui acord de constrangere la Copenhaga. Prin urmare, obiectivul este sa se obtina maximum de profit.
Romania n-a avansat pana acum politici si pozitii coerente in cadrul UE, multumindu-se sa participe ca spectator pasiv, care asista la cresterea costurilor legate de angajamentele tarii, in calitate de membru al Uniunii.

Totusi, obiectivele stabilite de UE implica aplicarea in Romania a strategiei 20-20-20 (cu 20% mai putine gaze cu efect de sera, 20% economie de energie, 20% energie regenerabila), pe care UE a stabilit-o, oricare vor fi deciziile ce se vor lua la Copenhaga, lucru care va insemna costuri pentru Romania. Banca Mondiala (BM) apreciaza ca Romania va trebui sa cheltuiasca 12,5 miliarde de euro pana in 2020, pentru a respecta angajamentele sale europene, scrie Financiarul.

Contributia tarii la obiectivele generale ale UE vizeaza in principal cresterea cotei de energie regenerabila si aplicarea proiectelor care urmaresc sa imbunatateasca eficacitatea energetica in locuinte, industrie sau transporturi. Raportul CRPE semnaleaza ca o parte din centralele electrice (precum cea de la Rovinari sau Turceni) va trebui inchisa progresiv, din cauza emisiilor de gaze poluante. Alternativa ar fi investitiile care ar permite functionarea nepoluanta a centralelor sau achitarea unei taxe pentru emisiile care depasesc limita de CO2 admisa.

Prima cauza a intarzierii investitiilor care sa permita producerea energiei nepoluante este lipsa de fonduri din partea guvernului si costul ridicat al acestui fel de interventii. Europa a prevazut 700 milioane de euro pentru energie, in timp ce investitiile necesare sunt de proportii: numai pentru producerea de energie termica conforme cu normele internationale in materie de eficienta si de emisii ar fi necesare 35 de miliarde de euro in 10 ani.

Majoritatea acestor fonduri ar putea proveni de pe piata privata, daca actualele politici s-ar schimba. Investitorii s-au aratat deschisi, din 2004, la privatizarea productiei de electricitate. Guvernul a incetat totusi orice actiune de privatizare in 2005 si nu intentioneaza sa vanda productia de energie electrica in viitorul apropiat. Dimpotriva, ultimele discutii purtate de guvern evoca crearea uneia sau a doua companii integrate.


Sursa: Financiarul

 
07/12/2009 - Acest articol a fost citit de 3365 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 59 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica"
Stirile anterioare
Consumul de energie electrica si-a intrerupt...
Hidroelectrica doreste sa faca rost de bani...
Hidroelectrica doreste sa construiasca doua...
Profituri mici pentru producatorii de energie...
Regulament pentru informarea consumatorilor de...
Stirile urmatoare
Rovinari si Turcesti ar putea fi inchise daca...
Productia de energie electrica a scazut cu...
Ajutor de stat pentru retelele de distributie...
Lipsa de investistii ridica pretul la energie
Doua proiecte de explorare si modernizare...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric