Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Pretul final al energiei va creste intr-o prima etapa dupa finalizarea noilor capacitati de productie, insa, pe termen lung consumatorul va fi cel avantajat, potrivit Adevarul.
Anul crizei si restrangerea investitiilor mari din energie au venit intr-un moment extrem de nepotrivit pentru sistemul energetic romanesc, cand realizarea de noi capacitati de productie este vitala.
„In estul Europei, intarzierea investitiilor in noi capacitati energetice are un impact suplimentar, pentru ca in aceasta zona varsta medie a capacitatilor instalate in centralele producatoare de energie este de 32 de ani si eficienta medie, de 30%", a declarat, pentru „Adevarul", Carmen Neagu, director executiv pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova al GE Energy, divizia de energie a gigantului american General Electric (GE).
Aceasta a explicat ca intarzierea unor noi investitii in energie are impact inclusiv asupra competitivitatii produselor pe care regiunea le exporta. „Romania nu face exceptie, intrucat cea mai mare parte din capacitatile instalate sunt proiectate in anii 1960, 1970. Aceasta este o problema esentiala pentru Romania, mai ales ca in ultimii ani productia de energie a fost cea mai vaduvita de investitii in capacitati noi", a aratat Neagu.
Cum a ajuns Romania in aceasta situatie? „In domeniul energetic sunt investitii care necesita costuri insemnate, cu durata foarte mare de recuperare. Pentru economii in tranzitie, astfel de efort investitional este dificil de gandit in contextul unei restructurari economice insemnate. Poate ca nu a existat o stabilitate suficienta in zona strategiilor si o continuitate a acestor directii", considera oficialul GE, scrie Adevarul.
Zonele in care investitiile ar trebui orientate sunt cogenerarea (energie electrica si energie termica simultan) de inalta eficienta (peste 75%), energiile regenerabile si modernizarea retelelor de distributie si transport.
In ceea ce priveste energia regenerabila, o piedica pentru dezvoltarea acesteia este lipsa unei legislatii secundare prin care sa poata fi aplicata noua lege din acest sector, pe care Carmen Neagu o considera una dintre cele mai avansate din Europa. „O alta zona de reticenta este birocratia excesiva a procesului de aprobari.
Acesta poate fi simplificat printr-o abordare mult mai simpla, asa-numitul unic loc de obtinere a aprobarilor, «one shop stop»", a mai spus Neagu. Totodata, subfinantarea sectorului este o problema stringenta. „Nu cred ca statul roman mai poate sustine majoritar investitiile in domeniul energetic din sursele bugetare de care dispune. Trebuie sa atragem capitalul privat cat mai mult, in parteneriate, alaturi de statul roman, printr-o politica transparenta si predictibila", sustine oficialul GE.
Primele mari capacitati de productie private, respectiv termocentrala Petrom, parcul eolian al CEZ, precum si centralele pe care CEZ, GDF-Suez, E.ON si Enel le vor construi impreuna cu Termoelectrica, care vor fi functionale in urmatorii cinci ani, vor duce la majorarea preturilor finale la energie intr-un prim moment, din cauza necesitatii de recuperare a investitiilor, insa, pe termen lung, consumatorii vor fi avantajati, scrie Adevarul.
„Nu exista, din pacate, date suficiente pentru a informa populatia ce ar insemna pretul energiei electrice daca nu s-ar face nicio investitie in Romania in acest domeniu. Daca acest lucru s-ar putea calcula si transpune intr-o evolutie a pretului, cred ca lumea s-ar ingrozi de perspectiva pe care ar putea sa o aiba", considera Neagu, amintind si penalitatile de mediu pe care Romania le-ar putea plati dupa 2012.
GE Energy a castigat in Romania, in ultimii doi ani, proiecte de circa un miliard de euro. Cele mai importante privesc livrarea de turbine pentru cel mai mare parc eolian terestru din Europa, de 600 de MW, pe care CEZ il construieste in Dobrogea, si a echipamentelor pentru termocentrala Petrom de 860 de MW.
Referitor la a doua etapa a proiectului CEZ, unde GE va livra 101 turbine, Neagu a aratat ca derularea acestui contract, semnat in septembrie, este conditionata de autorizatiile de constructie pe care CEZ nu le-a obtinut inca la nivel local. „Speram ca aceste autorizatii sa poata fi obtinute in timp util, astfel incat o investitie de asemenea anvergura sa nu fie intarziata de mici probleme, scrie Adevarul.
Speram ca aceasta etapa a proiectului sa se deruleze", a punctat managerul GE Energy. Potrivit acesteia, odata cu aplicarea schemei de sustinere, se vor debloca si proiecte eoliene de marime medie. „Si in zona utilizarii biogazului avem cateva proiecte in discutii care ar putea fi interesante, in principal in zona fermelor agricole.
Nu in ultimul rand, ne asteptam ca in a doua jumatate din 2010 sa inceapa o efervescenta in zona investitiilor in cogenerarea de inalta eficienta, unde GE are o serie de solutii pentru proiecte de 50-100 de MW", a mai aratat Neagu. In urma cu doi ani, oficialii General Electric declarau ca intentioneaza sa deschida o fabrica de echipamente energetice in sud-estul Europei, iar tara noastra era o optiune serioasa. Desi proiectul a fost amanat, Neagu a aratat ca Romania ramane in planurile de viitor ale companiei, scrie Adevarul.
„Pe zona de sud-est a Europei, dezvoltarea de noi capacitati este inca amanata de tot ce a insemnat ultimul an si jumatate in sectorul energetic. In functie de derularile ulterioare si de dezvoltarea pietei energetice, bineinteles ca privim in continuare cu interes aceasta zona. Ne pozitionam ca jucator important pe piata europeana si, ca urmare, Romania si Bulgaria reprezinta in continuare o zona interesanta pentru noi", a subliniat Carmen Neagu.
„Putem avea campioni in orice domeniu. Important este un management coerent si o strategie clara de dezvoltare a acestor companii. Pentru noi, interesul este sa avem jucatori puternici pe piata", a subliniat Neagu.
Sursa: Adevarul
16/12/2009 - Acest articol a fost citit de 3019 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 1 (data de 102 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |