Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Surpriza, Hidroelectrica, vaca de muls a „baietilor destepti”, a raspuns prompt, fiind prima oara in trei ani in care isi face simtita prezenta pe respectiva piata. Mai-marii Ministerului Economiei sustin ca afacerea e o forma de ajutor dat combinatului, aflat in dificultate, scrie Financiarul.com.
In luna decembrie a anului trecut, combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati, al carui principal actionar este omul de afaceri indian Lakhsmi Mittal, a anuntat pe bursa de energie - OPCOM - ca intentioneaza sa achizitioneze 1,7 milioane de MWh de energie electrica, adica 77% din consumul total, la un pret de 138 lei pe MWh, in conditiile in care de la furnizorul de stat Electrica primeste electricitate cu 181 lei MWh. Producatorul celei mai ieftine energii din tara, Hidroelectrica, companie care nu a participat in ultimii trei ani cu niciun KWh pe piata libera de energie, a venit cu o singura oferta, in conditiile in care pretul de pe piata libera oscila in jurul valorii de 170 lei MWh. Din aceasta miscare, indienii de la Galati au castigat dintr-un foc noua milioane de euro, iar Electrica a fost eliminata din ecuatie si inlocuita cu Hidroelectrica, semnatarul unor contracte de livrare de electricitate pe termen lung cu asa-zisii „baieti destepti”. „Este o intelegere evidenta intre statul roman si ArcelorMittal. E o subventie mascata”, spun reprezentanti din piata de energie. Oficialii Hidroelectrica sustin ca respectiva cantitate de energie o pot livra ArcelorMittal dupa ce in 2009 s-a finalizat derularea a doua contracte cu furnizorii de energie. De altfel, Hidroelectrica este singurul producator intern care si-ar fi permis pretul de 138 de lei pe MWh pentru a nu vinde sub costuri. Secretarul de stat in Ministerul Economiei si totodata presedintele CA al Hidroelectrica, Tudor Serban, a admis pentru „Financiarul” ca afacerea ArcelorMittal-Hidroelectrica reprezinta un sprijin dat de stat unui agent economic foarte important aflat in dificultate din cauza crizei economice. „Statul s-a angajat sa sprijine economia nationala si marile companii. Acest ajutor se acorda pentru a nu fi dati oameni afara, pentru relansarea productiei, in conditiile in care aceasta s-a redus la jumatate la ArcelorMittal Galati. Iesirea din criza poate fi facuta si cu asemenea ajutoare”, a spus Serban. Managerii indieni au solicitat statului roman in ultimul an de zile sa investeasca masiv in infrastructura, astfel incat combinatul de la Galati sa isi poata desface produsele. In caz contrar, unitatea va fi nevoita sa puna pe liber angajatii si sa inchida unele unitati de productie.
Este pentru prima oara cand pe bursa de energie OPCOM o cerere de pret mult sub cotatiile pietei libere primeste un raspuns favorabil. Singura oferta valabila putea veni doar de la Hidroelectrica, producatorul celui mai ieftin curent din tara. Pana la inchiderea editiei, Ministrul Economiei, Adriean Videanu, nu a putut fi contactat pentru exprimarea unui punct de vedere fata de situatia semnalata, scrie Financiarul.com.
Din lipsa sprijinului, ArcelorMittal Galati a decis trimiterea in somaj tehnic prin rotatie a tuturor salariatilor, inclusiv echipa de management, si inchiderea bateriei de cocsificare, singura din tara. Afacerea ArcelorMittal-Hidroelectrica este caracterizata ca fiind surprinzatoare de catre Ioan Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania. „Este prima oara in ultimii trei ani cand se da curs unei asemenea cereri. Contractul semnat este surprinzator in conditiile in care pe piata libera pretul era de 169-170 lei pe MWh. Unii sunt mai norocosi decat altii”, a concluzionat Lungu. Surse din piata de energie sustin ca ArcelorMittal intentioneaza sa revanda curentul ieftin achizitionat dupa ce in urma cu doua-trei luni a obtinut licenta de furnizor de electricitate.
„Daca se va intampla asta, probabil contractul cu Hidroelectrica va cadea pentru ca acest sprijin pe care statul il acorda este dat doar pentru sustinerea productiei proprii”, afirma Tudor Serban. Potrivit contractului, ArcelorMittal va plati 57 de milioane de euro in 2010 pentru cele 1,7 milioane de MWh achizitionate de la Hidroelectrica, informeaza Financiarul.com.
Principalii beneficiari ai curentului ieftin produs de Hidroelectrica sunt Energy Holding, Alro Slatina, EFT Romania, Ehol Distribution, Buzmann Industries, Electromagnetica, Atel Energy Romania, Luxten, Europec. Aceste companii au semnat contracte pe mai multi ani la preturi extrem de avantajoase, nu mai mari de 120 de lei pe MWh.
Sursa: Financiarul.com
11/01/2010 - Acest articol a fost citit de 3077 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 0 (data de 51 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |