Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Ce nu spun insa acestia este ca o mare parte din defectiunile care lasa oamenii in bezna sunt cauzate de lipsa investitiilor pe care Enel, cea mai mare companie de electricitate din Europa, era obligata sa le faca. Un raspuns pn acest sens ar putea fi dat de politica Enel care, din cate se pare, a ales sa externalizeze toate incasarile, informeaza Agentia.org.
Nerespectarea planului de investitii pe care italienii de la Enel si-l asumase in momentul in care a preluat Electrica Muntenia Sud este demonstrata de o adresa a Ministerului Economiei. Mai exact, un document care se refera la situatia dezastruoasa existenta in judetul Ilfov. "Conform prevederilor HG 528/2007, Contractul de Privatizare aprobat, prevazut in Anexa la respective hotarare, a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 387 bis, oferind acces public la prevederile acestuia, inclusiv in ceea ce priveste obligatiile asumate de Enel SpA la momentul preluarii EMS, precum si conditiile si termenii de reziliere ale respectivului Contract de Privatizare. Instalatiile achizitionate de Enel in iunie 2008 au fost construite acum aproximativ 30 de ani pentru a satisface exigentele unui teritoriu care era de tip rural. Acest teritoriu a avut in ultimii cinci ani o dezvoltare urnbanistica importanta (31000 de noi racordari in ultimii 4 ani, in judetul Ilfov) astfel incat, datorita numarului si tipologiei clientilor, a crescut intr-un mod remarcabil sarcina in cea mai mare parte a celor 2100 km de retea electrica de medie tensiune (in judetul Ilfov) destinata distributiei energiei. Dezvoltarea mentionata nu a fost insotita de investitiile necesare ca sa nu se compromita fiabilitatea retelei electrice si cu atat mai putin pentru a o alinia la noile exigente ce decurg din transformarile care se desfasoara in teritoriu", se arata in raspunsul Ministerului Economiei.
Practic, aceasta adresa dezvaluie un aspect uluitor: de cand au preluat Electrica Muntenia Sud, cei de la Enel nu au facut nici un fel de investitii. Cel putin la nivelul judetului Ilfov. In schimb, potrivit senatorului Iulian Urban, acestia au avut bani pentru a achizitiona fel de fel de jeep-uri pentru angajati. Mai grav este ca Enel nu se grabeste sa faca vreo investitie, incalcand in continuare angajamentele. "S.C. Enel Distributie Muntenia S.A. are elaborat un program de investitii pe trei ani, important din punct de vedere economic, pentru a ridica standardul serviciului pe teritoriul judetului Ilfov. Primele interventii deja proiectate si care se gasesc in faza de licitatie, prevad instalarea in timp scurt a multor dipozitive care sa sectioneze la distanta portiunile de linie cu defect. Prin aceasta modalitate se vor reduce timpii de nealimentare a unei mari parti a clientilor, cauzata de verificarea defectelor pe retea. Alte solutii sunt in proiect si necesita in medie 2 -3 ani pentru a fi executate si, implicit, pentru a se obtine beneficiile asteptate. Aceste ultime investitii vizeaza sa reduca numarul defectiunilor, cu cresterea potentialului si modenizarea unei mari parti a celor 2100 km de retea de medie tensiune, care se dezvolta pe teritoriul judetului Ilfov. Fata de cele mentionate, se poate observa faptul ca problemele nu au o solutionare rapida, dar va asiguram de eforturile depuse de S.C. Enel S.A., pentru ca acestea sa fie reduse la minimum", scrie Agentia.org.
Agentia de Investigatii Media a stat de vorba cu senatorul PDL Iulian Urban, presedintele Asociatiei de Asistenta pentru Consumatori, care de-a lungul timpului a depus sute de plangeri si sesizari privind tratamentul aplicat consumatorilor de catre Enel. "Cred ca Enel trebuie sa fie sanctionata de statul roman, penalizarea urmand sa fie una financiara care sa mearga pana la rezilierea contractului, daca nu vor intelege sa demareze investitii urgent. In afara de pretul platit pe pachetul de actiuni cumparat de la statul roman, Enel nu a investit nimic. Am cerut sa vad si eu contractul de privatizare. Vreau sa vad conditiile in care s-a semnat acest contract, insa, dupa cum stiti, toate contractele astea "destepte" sunt bagate la secret. Au venit italienii astia si folosesc Romania pe post de lamaie: o storc pana nu mai ramane nimic. Racordeaza in prostie mii de oameni doar ca sa emita facturi, dar nu sunt in stare sa schimbe un singur transformator. La mine pe strada exista un singur transformator, pus de Electrica in 1995. Numai ca de atunci s-au mai racordat 100 de persoane si se intrerupe curentul de zeci de ori pe zi", ne-a declarat senatorul Urban.
Acesta a dezvaluit apoi un lucru uluitor. "Mai nou, am aflat ca exista si o Hotarare de Guvern, care spune ca orice invetitie facuta in retea intra in proprietatrea furnisorului. Eu de exemplu, pentru ca nu am mai rezistat, m-am apucat singur si mi-am schimbat instalatia. Am tras fire, retea cum trebuie, cu vreo sase stalpi. M-a costat un milliard. Ulterior au mai aparut 5-6 case in apropiere si ce vad? Baietii de la Enel au venit si-i racordau p-astia de la mine. Trageau fire in stanga si-n dreapta in cea mai mare nesimtire. Le-am explicat ca e investitia facuta de mine si tot ce se intamplase. Si ce-mi zic: pai cum domnule Urban, doar sunteti jurist. Nu cunoasteti HG potrivit careia investitiile intra in proprietatea noastra? Ati facut dumneavoastra investitia dar acum e a noastra. Iata ce-si permit asadar acesti italieni, care mai au si tupeul sa ne faca pe la ei pe-acasa tiganii si taraturile Europei", ne-a mai spus presedintele Asociatiei de Asistenta pentru Consumatori, informeaza Agentia.
Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica a fost si ea sesizata cu sute de plangeri la adresa Enel. Cu toate acestea, oficialii Agentiei au explicat ca nu au ce sa faca si ca nu are nici un rost sa-i amendeze pe italieni, intrucat amenzile sunt foarte mici in Romania, de ordinul catorva mii de lei. Ca o comparatie, amenzile minime acordate furnizorilor de energie electrica din Germania sunt de 100.000 de euro. "Baietii de la Enel raporteaza investitii peste investitii si majoreaza preturile. Dar de facut nu fac de fapt nimic. Poate doar daca mai e cate unul ca mine sa dea bani din buzunarul lui, pentru ca apoi sa vina Enelul sa-si asume lucrarea. Nu si-au respectat asadar angajamentele, nu au facut nici o investitie iar problemele sunt chiar mult mai mari decat pana sa vina acesti italieni. Statul roman trebuie urgent sa faca ceva. Ori le da sase luni maxim pentru investitii si modernizari, ori sa rezilieze contractul. Cred ca doar prin tari din lumea a treia se mai petrece asa ceva. Am putea face cateva filme cu Enel si sigur luam Oscarul. Pentru ca va asigur de faptul ca realitatile de aici nu le-au trait americanii nici in vestul salbatic", ne-a mai spus Iulian Urban.
Mai nou, Enel nu se mai ocupa de incasarea facturilor de energie electrica, aceasta fiind pasata firmei Sindserv SA. Societatea in cauza, alcatuita in mare parte din fosti lideri de sindicat ai Electrica, nu au insa nici o legatura cu cei de la care incaseaza facturile, intre Sindserv si consumatorii de energie neexistand vreun contract. Potrivit senatorului Iulian Urban, smecheria in aceasta afacere ar consta in faptul ca Enel, nemaincasnd facturi, declara veniturile dupa bunul plac, putand arata oricand o scadere a profitului sau eventual si pierderi. "Eu cred ca aici si Garda Financiara ar trebui sa se sesizeze si sa faca si ceva treaba pe banii publici pe care si-i iau", este de parere senatorul, care pune nepasarea statului roman vizavi de contribuabili, pe faptul ca Enel tocmai a virat de curand o noua transa din contractul de privatizare. "Si atunci evident ca statul roman nu face nimic. Pentru ca la foamea in care sunt acum, daca si-au luat cateva zeci de milioane de euro, ii mai pasuiesc cat se poate. Nu e de ajuns ca au luat in rate pe patru ani compania romana cu cel mai mare profit si cu intreaga infrastructura", a conchis parlamentarul.
Sursa: Agentia
01/02/2010 - Acest articol a fost citit de 2625 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 0 (data de 44 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |