Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Astfel, tipul I prezinta o civilizatie ce foloseste ca principala sursa de energie planeta pe care o locuieste, in principal prin manipularea fenomenelor meteorologice. In tipul II intra civilizatii ce se bazeaza pe energia furnizata de steaua in jurul careia se invarte planeta lor, si stapanesc zborul interplanetar. Iar tipul III presupune civilizatii care au depasit granitele unui singur sistem solar, poseda tehnologia de a distruge si crea stele, si folosesc energia furnizata de o intreaga galaxie.
Momentan umanitatea este de tipul 0, sau mai exact 0.7 daca ar fi sa se extrapoleze teoriile lui Kardashev. Dar pasi siguri spre stapanirea fenomenelor meteorologice si o civilizatie de tipul I au fost facuti de un grup de cercetatori europeni, ce au reusit sa declanseze fulgere folosind o raza laser pulsatila, de mare putere. Experimentul a fost efectuat la laboratorul Langmuir din New Mexico, SUA.
Laserul, o unitate mobila de 1 TW (terawatt), a fost tintit asupra norilor de furtuna pentru doar o femtosecunda (10 la puterea -15 secunde). In interiorul acestora, a creat filamente de plasma, ce au proprietatea de a conduce electricitatea. Din pacate, aceste filamente sunt prea mici si se imprastie mult prea repede, permitand o descarcare electrica doar in interiorul norului, pe o distanta de cativa metri.
Insa pe viitor, fie prin prelungirea actiunii laserului, fie prin folosirea unuia mai puternic, se spera obtinerea unei descarcari intre nor si pamant. Aceasta ar duce la posibilitatea captarii fulgerelor, testarii, intelegerii si la un moment dat folosirii acestora si a energiei ce o poseda. Si s-ar putea concepe chiar arme foarte eficiente si usor de negat (ei trag in nori, si pe urma se dezlantuie o furtuna de fulgere asupra celor din zona – si se spune ca a fost natura de vina…).
Sursa: Arena IT
18/04/2008 - Acest articol a fost citit de 7564 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 0 (data de 551 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Cercetari electrice" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |