Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
Companie care acopera piete precum energie, sanatate sau transporturi, crede ca businessul generat de activitatile din Romania va fi cu circa 17% mai mic in 2009 comparativ cu 2008, in scadere fata de estimarile initiale, potrivit Ziarul financiar.
"La sfarsitul lui 2009 nu mai misca nimic. Scaderea afacerilor nu a fost provocata de operatiunile pe care le deruleaza direct Siemens in Romania, ci au fost aduse cu precadere de partea internationala a Siemens care face vanzari in Romania si care se contabilizeaza in conturile noastre. De exemplu, Siemens SRL a scazut cu doar 5% anul trecut. De la inceputului anului insa, cel putin pe partea de energie majoritatea companiilor au inceput licitatiile pentru achizitii de echipamente", spune Secosan, care la sfarsitul anului trecut nu se arata foarte optimist pentru anul acesta. Potrivit acestuia, alaturi de energie mai sunt si alte piete care incep sa-si revina si care dau drumul la investitii pentru modernizari sau reparatii.
"Metalurgia, cimentul, incep sa se miste. Nu vorbim de investitii majore, ci mai mult de lucrari de reparatii si de modernizare", spune Secosan, potrivit Ziarul financiar.
Siemens este prezent pe piata locala prin intermediul a opt centre de productie in care lucreaza circa 1.700 de oameni. In vara acestui an, patru din cele opt unitati de productie, in care lucreaza 1.000 de oameni, vor fi integrate astfel incat sa poata fi obtinute anumite reduceri de costuri.
"In iulie vom avea o singura entitate de productie prin reunirea celor 4 frabrici, una din Buzias si trei din Sibiu sub un singur management. Nu este o decizie care se implementeaza doar in Romania, ci a fost luata la nivel de grup pentru o administrare mai buna. De exemplu, erau cazuri cand dintr-o fabrica din Sibiu erau disponibilizati oameni, in timp ce alta dorea sa angajeze. Masura nu va duce la reduceri de personal, dar va reduce eventualele fluctuatii in ceea ce priveste numarul de angajati prin consolidare", a explicat Secosan.
In afara de unitatile din Sibiu si Buzias, Siemens mai are centre de productie la Brasov, Cluj, Brazi si Timisoara. In aceste unitati, germanii fac pe piata locala o serie de echipamente pornind de la componente pentru locomotive pana la software. Majoritatea produselor sunt destinate exportului. "La Timisoara, unde deja avem 200 de angajati care livreaza servicii IT destinate exportului, vom mai angaja anul acesta 70 de oameni. Creste foarte mult numarul firmelor care decid sa-si externalizaze departamentul IT. Este si o tendinta in ceea ce priveste externalizarea pentru reducerea costurilor, dar este si o masura normal de luat in contextul in care complexitatea din acest domeniu creste rapid", explica CEO-ul Siemens SRL, potrivit Ziarul financiar.
In comparatie, la nivel de grup Siemens a decis saptamana trecuta concedierea a 2.000 de angajati din Germania. Siemens SRL a semnat saptamana trecuta un contract pentru producerea de tramvaie cu Astra Vagoane Calatori Arad, firma lui Valer Blidar. "In toamna aceasta primul tramvai va fi gata. Exista o cerere mare pentru inlocuirea parcurilor de tramvaie in toate orasele mari din tara. Dupa ce vom avea primul model realizat, vom vedea unde putem sa comercializam aceste tramvaie", spune Secosan.
Germanii au pe piata locala si activitati in segmentul de petrol si gaze unde au semnat un contract de mentenanta pentru platformele de foraj marin operate de Petrom. Activitatile destinate segmentului de petrol si gaze au inceput sa ia amploare la inceputul anului 2008 cand Siemens a preluat o parte din activitatile si angajatii Rafiserv Petrobrazi, compania de mentenanta pentru rafinaria Petrobrazi, una din cele doua unitati de rafinare ale Petrom. Aceasta preluare nu a presupus plata unei sume de bani din partea Siemens, externalizarea acestei divizii facand parte din strategia Petrom, scrie Ziarul financiar.
Desi Siemens s-a pozitionat pe piata locala ca fiind unul dintre cei mai importanti furnizori de echipamente si servicii pentru companiile de transport si distributie a energiei electrice, compania spune ca anul acesta este pregatita sa castige si contracte pe partea de producere a energiei.
"In 2010 cred ca putem deveni furnizori de echipamente pentru proiectele eoliene. Suntem pregatiti pentru acest lucru. Oricum, de acum inainte cred ca vom vedea proiecte de dimenisiuni mai mici, de circa 50-100 de MW", spune Secosan. Pana acum, cel mai mare proiect care a intrat in faza de montare a turbinelor eoliene apartine cehilor de la CEZ, care vor sa investeasca 1,1 miliarde de euro in Dobrogea pentru montarea a 240 de turbine eoliene.
In ceea ce priveste planul guvernului de a reorganiza segementul de producere de energie prin infiintarea a doua companii energetice gigant, Secosan spune ca este o idee buna.
"Nu poti crea concurenta intre un producator pe carbune si unul hidro, de exemplu. Mi se pare o idee buna sa creezi un amestec, dar aceasta strategie va merge doar daca ulterior companiile vor fi privatizate, chiar si prin bursa. Fara o buna administrare, nu se poate face nimic", spune Secosan, potrivit Ziarul financiar.
O alta problema pe care o ridica directorul Secosan este cea a datoriilor pe care statul, care inca doreste a fi un bun administrator, le-a acumulat catre companiile private, blocandu-le astfel fonduri uriase pentru investitii, de exemplu: "Statul executa privatii, dar pe de alta parte le tine banii blocati prin faptul ca firme cum ar fi CFR-ul au datorii de miliarde catre companii private. Aceasta ar fi o solutie anticriza: gasirea unor modalitati prin care statul sa-si plateasca aceste datorii, lucru care ar ajuta enorm industria privata", mai spune Secosan.
Sursa: Ziarul financiar
05/02/2010 - Acest articol a fost citit de 2688 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 1 (data de 57 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Comert electrice" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |