Cat castiga directorii companiilor din energie aflate in proprietatea statului?


ghidelectric.ro
Joi, 21 Noiembrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Cat castiga directorii companiilor din energie aflate in proprietatea statului?


Sefii companiilor de stat din energie, care conduc businessuri de sute de milioane de euro anual, au avut in ultimii ani venituri salariale cuprinse intre 2.000 si 5.600 de euro pe luna.

euro

Castigurile directorilor generali si adjuncti din cele mai mari companii energetice aflate in portofoliul Ministerului Economiei sunt foarte inegale, potrivit ultimelor declaratii de avere publicate pe site-urile institutiilor. Acestea sunt cele mai recente date disponibile, potrivit Ziarul financiar.

Spre exemplu, directorul general al Electrica, care are afaceri de 1,2 mld. euro, a incasat in 2008 venituri din salarii de aproximativ 2.000 de euro pe luna si din dividende a incasat circa 1 mil. lei (270.000 de euro).

In acelasi timp, Daniel Surulescu, fostul director al CNH a avut potrivit declaratiei de avere un venit lunar de 5.600 de euro in 2008. De anul trecut insa, salariile directorilor din companiile de stat au fost limitate la 4.800 de lei net (circa 1.000 de euro), adica la nivelul unui secretar de stat, scrie Ziarul financiar.

Majoritatea directorilor din firmele de stat sunt numiti pe criterii politice si, astfel, de obicei sunt inlocuiti la orice schimbare care are loc pe scena politica. Totodata, unii directori au la randul lor o activitate politica bine conturata, acestia fiind membri de partid, facand parte din consilii judetene sau din alte structuri.

Potrivit datelor disponibile, cei mai bogati directori din energia locala sunt cei care se ocupa de domeniul gazelor, adica cei din cele doua companii de stat Romgaz si Transgaz.

Chiar daca nu au venituri foarte mari, sefii companiilor de stat au adunat milioane de euro in conturi si au investitii semnificative in imobiliare. Astfel, directorul Transgaz, Florin Muntean, readus la conducerea transportatorului de gaze anul trecut, are peste 2 milioane de euro in conturi, doua case, este actionar la 8 companii si este posesorul a mai multor ceasuri, dintre care cel mai valorors este unul cumparat in 2008 care a costat 18.000 de euro, cat o garsoniera ANL, potrivit Ziarul financiar.

Nici adjunctii din Transgaz nu sunt mai prejos. Astfel, Liviu Pintican, directorul general adjunct al companiei, are o colectie de timbre si monezi de peste 11.000 de euro, 5 apartamente si a acumulat peste 85.000 de euro in depozite si in conturi la banci. Ioan Rusu, fost director general al Transgaz, are la randul sau doua case si un apartament, doua terenuri, conturi si depozite de peste 60.000 de euro si are de recuperat o datorie de la o persoana fizica de 15.000 de dolari.

La Romgaz, una dintre cele mai valoroase companii de stat, directorul general Marcel Piteiu are sase terenuri, 3 apartamente, doua case, trei masini si doua ATV-uri si circa 370.000 de euro in banci. In plus este actionar la multe firme care lucreaza direct pentru Romgaz, cum ar fi Prospectiuni sau Dafora.

Directorii din companiile de energie electrica nu sunt la fel de "lichizi" precum cei care lucreaza pe segmentul gazelor naturale. Astfel, directorul general al Electrica, Ioan Folescu, nu are decat 4 terenuri, doua case si a avut in 2008 venituri de circa 300.000 de euro, scrie Ziarul financiar.

"Orice salariu trebuie corelat cu obiectivele si strategia proprietarului companiei, in cazul de fata statul. Daca strategia se traduce prin niste obiective ambitioase de business, la afaceri de un miliard de euro, un salariu de 5.000 de euro poate fi chiar mic", comenteaza George Butunoiu, unul din cei mai cunoscuti head-hunteri de pe piata.

El spune ca in cazul unei multinationale prezente la nivel local, cu afaceri de peste 1 mld. euro, castigurile lunare ale CEO-ului pot ajunge la 50.000 de euro.


Sursa: Ziarul financiar

 
19/02/2010 - Acest articol a fost citit de 2686 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 2 (data de 63 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica"
Stirile anterioare
Franta doreste sa participe la constructia...
Profit la jumatate pentru CEN Turceni
Electrica doreste afaceri de 5 mld. lei in 2010
Divergente provocate de o factura la curent
Italienii de la Enel n-au investit nimic, iar...
Stirile urmatoare
Conducerea Nuclearelectrica si Videanu se...
S-a dat startul la 14 proiecte energetice
Iberdrola poate sa vanda energie pe plan local
Electromagnetica intentioneaza sa construiasca...
Siemens va conecta termocentrala Petrom de la...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric