Vom ramane fara energie nucleara!!!


ghidelectric.ro
Joi, 21 Noiembrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Vom ramane fara energie nucleara!!!


Nuclearelectrica, singurul producator de energie nucleara din Romania, a lansat deja anuntul prin care solicita studiile necesare dezafectarii unitatilor 1 si 2 ale centralei de la Cernavoda.

centrala nucleara

Nuclearelectrica estimeaza ca va plati 750.000 de euro, fara TVA, pentru “Servicii pentru elaborare a planului de dezafectare pentru Unitatile 1 si 2 ale CNE Cernavoda”. Studiile trebuie sa fie gata in doi ani de la momentul semnarii contractului. Castigatorul va fi stabilit in urma unei licitatii. In stabilirea celei mai bune oferte, va conta in proportie de 90% pretul si de 10% termenul de executie. Ofertele vor fi deschise pe data de 6 mai, informeaza Realitatea TV.

Centrala nucleara de la Cernavoda are momentan doua reactoare cu o putere de 700 MW fiecare. Centrala este destul de “tanara”: prima unitate a fost pusa in functiune in 1996, iar cea de-a doua in 2007.

Lucian Biro, director general in cadrul Comisiei Nationale de Control al Activitatilor Nucleare (CNCAN) spune ca nu este deloc prea devreme sa vorbim despre inchiderea celor doua reactoare, potrivit Realitatea TV.

“Unitatea 1 a atins criticitatea in decembrie 2006. Durata de viata este de 30 de ani, iar planul de dezafectare trebuie sa apara de acum, chiar daca durata de viata s-ar mai putea extinde, pentru ca trebuie acumulate resursele financiare necesare” ne-a declarat oficialul CNCAN. “Ei fac ce trebuie sa faca” a precizat Biro, care a mai spus ca, alaturi de CNCAN si Nuclearelectrica, in aceasta operatiune este implicata si Agentia Nationala pentru Deseuri Radioactive.

Costurile dezafectarii sunt imense. “Costa cel putin la fel de mult ca investitia, care a fost de aproximativ doua miliarde de dolari pe unitate. Operatorul unitatilor este cel care trebuie sa plateasca aceste sume, adica Nuclearelectrica. Trebuie sa-si acumuleze banii in timp” a mai spus Biro. Legislatia prevede ca, din pretul fiecarui MWh produs de centrala nucleara de la Cernavoda, o suma de 2 euro sa fie pastrata pentru cheltuielile cu dezafectarea, informeaza Realitatea TV.

Oficialii romani spera ca lucrarile sa fie facute tot de noi. “CNCAN a solicitat crearea unei scoli romanesti de dezafectare, si, impreuna cu Agentia pentru Deseuri Radioactive, face un program coerent in acest sens. Peste 20 de ani, ar trebui ca Romania sa-si dezafecteze singura centrala de Cernavoda, dupa ce vom fi facut deja asta la reactorul de la Magurele si la cel de la Pitesti” a mai spus Biro.

Unitatea de la Cernavoda, care foloseste sistemul canadian CANDU, a fost proiectata cu cinci unitati, la jumatatea anilor ’70. Pe langa cele doua grupuri functionale, celealte trei se afla in diverse stadii de executie. Statul a semnat deja o intelegere cu mai multe grupuri internationale pentru finalizarea, in parteneriat public-privat, a unitatilor 3 si 4.

Sursa: Realitatea TV

 
25/03/2010 - Acest articol a fost citit de 2664 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 39 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Interne"
Stirile anterioare
Noi automatizari industriale la Targul...
Asociatia Romana a Electricienilor va invita la...
CONFERINTA AUDITORILOR ENERGETICI, 27 mai 2010,...
Curs gratuit -Casa inteligenta - solutia...
GE: Fondurile europene de 30 mld. euro pentru...
Stirile urmatoare
Emerson ofera locuri de munca in fabricile din...
Mirajul Orientului pentru companiile romanesti...
Energobit a semnat un contract de parteneriat...
Investigatii privind infiintarea Electra si...
Uzina Electroputere, transformata in mall
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric