Ce trebuie sa stiti despre becurile cu halogen


ghidelectric.ro
Sambata, 18 Ianuarie 2025
Ne gasiti si pe:            

Ce trebuie sa stiti despre becurile cu halogen


Becuri cu halogen - sunt mai noi decat celelalte si emit o lumina dura, alba, care face culorile din incapere sa para mai intense.

bec cu halogen

Desi acum sunt mai raspandite si mai ieftine decat in anii 1990, becurile cu halogen sunt inca mai scumpe in comparatie cu cele incandescente si adesea se ard in momentul conectarii, deoarece absorb un curent foarte mare (de cateva ori mai mult decat cel normal). Circuitul prezentat aici rezolva aceasta problema dar asta numai pt lampile cu halogen alimentate in cc.

Circuitul se bazeaza pe faptul ca printr-un FET trece un curent dependent de tensiunea sa de poarta. Daca tensiunea de poarta creste treptat, curentul creste de asemenea treptat. Aici tensiunea de poarta este determinata de tensiunea la bornele lui C1 care se incarca lent prin R1, lent insemnand cateva zecimi de milisecunde, timp suficient pt incalzirea filamentului.

Lampile cu halogen dau o lumina buna si au o eficienta excelenta. Din nefericire acestea tin sa fie costisitoare si adesea isi dau duhul in momentul conectarii, deoarece absorb un curent foarte mare (de cateva ori mai mult decat cel normal). Circuitul prezentat aici rezolva aceasta problema dar asta numai pt lampile cu halogen alimentate in cc.

Valoarea lui R1 va fi pt de 100k pt lampi de 6 V si de 470k pt lampi de 12 V. MOSFET-ul poate fi de orice tip cu parametrii corespunzatori, BUZ10 putand suporta 20 Amperi, deci poate comuta fara probleme lampi de 12V/20W. In practica pot fi comutate chiar si lampi cu halogen de 50W deoarece curentii mari dureaza foarte putin. Pierderile sunt mici: BUZ10 are rezistenta in conductie de 0.08Ω care la 1.67A determina o pierdere de 230mW, aceasta conducand la incalzirea tranzistorului cu 170C. Nu este nevoie asadar de radiator.

Un lucru interesant de stiut despre becurile cu halogen este ca, desi au fost concepute pentru a rezista mai mult timp decat celelalte, sunt afectate de praf si uleiuri/grasimi (chiar si grasimea de pe maini, asa ca este bine sa le manevrati cu manusi sau orice alt material de protectie, si nu cu mainile neacoperite). In aceasi ordine de idei, stergeti becurile de praf cu o carpa uscata (faceti acest lucru numai cand becul este rece). Lampile cu halogen se incalzesc foarte mult, asa ca este recomandabil ca inainte de a-l schimba trebuie sa il lasati sa se raceasca.

 
26/03/2010 - Acest articol a fost citit de 9306 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 390 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Cercetari electrice"
Stirile anterioare
Ion Lungu: In energie, ar trebui sa nu se mai...
In cel mult trei ani, becul lui Edison ar putea...
Un nou motor electric de la Mercedes-Benz
Vom avea becuri aprinse de lumina spatiala
Automatizari industriale pentru recuperare a...
Stirile urmatoare
Ministerul Economiei vrea sa infiinteze un...
Tipuri de motoare electrice
ICPE: Fulgere pe cale artificiala
Cata energie produce si consuma Romania
Cel mai mare laser din lume va fi construit la...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric