Protectia designului industrial


ghidelectric.ro
Marti, 3 Decembrie 2024
Ne gasiti si pe:            

Protectia designului industrial


In privinta desenelor si a modelelor industriale, romanii se indreapta spre inregistrarea ca design comunitar, cererile de protectie nationala fiind in scadere continua

Proiectare design industrial Datele statistice arata ca foarte putini romani inteleg sa-si protejeze designul produselor fabricate in scopuri comerciale printr-o inregistrare ca desen, respectiv model industrial.

Romanii nu au inca o cultura legata de protectia proprietatii industriale. Abia au invatat ca trebuie sa-si reglementeze situatiile privind marcile. Insa piata cere deja, din ce in ce mai mult, ca si designul produselor sa fie asigurat impotriva folosirii acestuia de catre cei neindreptatiti.

Drepturile asupra desenelor si modelelor sunt protejate in Romania prin inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, dar si prin inregistrarea ca design comunitar la OHIM (Office of Harmonization for the Internal Market/Oficiul pentru Armonizare in Piata Interna) Alicante, Spania, cu efecte in Comunitatea Europeana.

Aceste drepturi pot fi protejate si prin inregistrare internationala la OMPI (Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale), pe calea Aranjamentului de la Haga, prin desemnarea Romaniei in cererea de protectie internationala.

„Institutia juridica a desenelor si modelelor industriale va avea un viitor foarte bun, atat timp cat titularii vor constientiza nevoia de protectie a drepturilor lor, vor realiza avantajele si vor cunoaste dezavantajele lipsei de protectie, situatie ce poate crea un prejudiciu atat material, cat si reputational titularului de buna credinta, dar din pacate neinformat”, este de parere Mihai Andrei Enache, consilier in proprietate industriala.

In prezent insa, tendinta solicitantilor de DMI (desen model industrial) este de a obtine protectia europeana, prin inregistrarea la OAMI (OHIM), la Alicante, in Spania, inregistrare valabila in cele 27 de tari membre, percepute ca o singura jurisdictie, cea comunitara. „Acest fapt, firesc de altfel, a condus la o scadere a numarului de inregistrari nationale la OSIM. Marea diferenta intre DMI Comunitar si cel national este ca OAMI (OHIM) nu examineaza pentru noutate DMI-ul, lasand in sarcina titularilor ale caror drepturi anterioare le-ar putea fi atinse sa faca opozitie. Acest procedeu mi se pare firesc si este similar ca principiu cu marca comunitara. Totodata, durata de obtinere a inregistrarii este diminuata pentru ca la OSIM se asteapta 12 luni, asta daca totul este in regula, in timp ce la OHIM - doar cateva luni. Cat despre costuri, sunt excesive la nivel national, iar la nivel OAMI, lucrurile stau incomparabil mult mai bine, aspect ce inclina decisiv balanta in favoarea DMI-ului Comunitar”, mai spune Mihai Andrei Enache.

Legislatia nationala aplicabila


Din data de 11 martie anul acesta a intrat in vigoare un nou regulament de aplicare a Legii nr. 129/1992 privind protectia desenelor si modelelor (HG nr. 211/2008).

Acesta se refera, in detaliu, la conditiile de protectie juridica a desenelor si modelelor, procedurile si termenele ce trebuie respectate pentru inregistrare, precum si la protectia depozitelor internationale.

Legea nr. 129 din 29 decembrie 1992 privind protectia desenelor si modelelor (Republicata in Monitorul Oficial nr. 876 din 20 decembrie 2007) se aplica atat desenelor si modelelor ce fac obiectul unei inregistrari sau solicitari de inregistrare in Romania, cat si celor care isi produc efectele in Romania, ca urmare a unei protectii comunitare sau internationale.

Ce sunt desenele si modelele?


Obiectul protectiei legale ca desen sau model industrial il constituie schitele, tiparele, modelele aplicabile unor produse prin diverse mijloace cum ar fi imprimare, pictare, brodare, modelare, turnare etc. si prin diverse metode manuale, mecanice sau chimice. Este vorba despre conceptia privind forma si ornamentul ce urmeaza a fi aplicate unor produse destinate fabricarii industriale.

Potrivit definitiilor date de Legea 129/1992, prin desen sau model se intelege aspectul exterior al unui produs sau al unei parti a acestuia, redat in doua dimensiuni (desenele) si, respectiv, trei dimensiuni (modelele), rezultat din combinatia dintre principalele caracteristici, indeosebi linii, contururi, culori, forma, textura si/sau materiale ale produsului in sine si/sau ornamentatia acestuia. In intelesul legii, „produs“ este orice articol obtinut printr-un proces industrial sau artizanal, continand printre altele si elemente concepute spre a fi asamblate intr-un produs complex, ambalaje, forme de prezentare, aranjamente, simboluri grafice, caractere tipografice. Programele de calculator nu sunt considerate produs.

Protectia desenelor si modelelor


Pentru a putea fi inregistrat, desenul/modelul trebuie sa fie nou si sa aiba caracter individual. Un desen sau model este considerat nou daca niciun desen sau model identic nu a fost facut public inaintea datei de depunere a cererii de inregistrare sau, daca a fost revendicata prioritatea, inaintea datei de prioritate. Se considera ca desenele sau modelele sunt identice daca trasaturile lor caracteristice difera numai in ceea ce priveste detaliile nesemnificative (acele elemente grafice sau de forma care nu determina caracterul individual al desenului sau modelului).

Un desen sau model are caracter individual daca impresia globala pe care o produce asupra utilizatorului avizat este diferita de cea produsa asupra unui asemenea utilizator de orice desen sau model facut public inaintea datei de depunere a cererii de inregistrare sau, daca a fost revendicata prioritatea, inaintea datei de prioritate.

La evaluarea caracterului individual trebuie sa se ia in considerare gradul de libertate a autorului in elaborarea desenului sau modelului.

Daca un desen sau model aplicat la un produs ori incorporat in-tr-un produs constituie o parte componenta a unui produs complex, acesta va fi considerat nou si avand caracter individual numai daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) partea componenta, odata incorporata in produsul complex, ramane vizibila pe durata utilizarii normale a acestuia; utilizare normala inseamna utilizarea de catre beneficiar, fara a include intretinerea sau reparatiile;
b) caracteristicile vizibile ale partii componente indeplinesc ele insele conditiile privind noutatea si caracterul individual.

Drepturile conferite de inregistrare


Pe intreaga durata de valabilitate a inregistrarii desenelor sau modelelor, titularul are un drept exclusiv de a le utiliza si de a impiedica utilizarea lor de o terta parte care nu dispune de consimtamantul sau.

Titularul are dreptul de a interzice tertilor sa efectueze, fara consimtamantul sau, urmatoarele acte: reproducerea, fabricarea, comercializarea ori oferirea spre vanzare, punerea pe piata, importul, exportul sau folosirea unui produs in care desenul sau modelul este incorporat ori la care acesta se aplica sau stocarea unui astfel de produs in aceste scopuri.

Intinderea protectiei este determinata de reprezentarile grafice ale desenelor sau modelelor inregistrate. Protectia acordata unui desen sau model in baza legii se extinde la orice desen sau model care nu produce o impresie vizuala globala diferita asupra unui utilizator avizat.

Titularii certificatelor de inregistrare a desenelor sau modelelor pot mentiona pe produse semnul D, respectiv litera „D“ majuscula, inscrisa intr-un cerc, insotita de numele titularului sau de numarul certificatului.

In cazul in care mai multe persoane au creat in mod independent un desen sau model, dreptul la eliberarea certificatului de inregistrare apartine persoanei care a depus prima cererea de inregistrare. In cazul in care desenul sau modelul a fost creat ca urmare a unor contracte cu misiune creativa sau de catre salariati, in cadrul atributiilor de serviciu, dreptul apartine persoanei care l-a comandat.

Statistica inregistrarii desenelor si modelelor industriale


In plan mondial, numarul cererilor de protectie in acest domeniu este in crestere constanta de la an la an. Aceasta se explica prin diversificarea continua a produselor existente pe piata si nevoia de diferentiere a acestora prin aspectul exterior.

Datele statistice arata insa ca in Romania numarul de inregistrari ale desenelor si modelelor industriale (DMI) la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci este descrescator, in timp ce cererile de protectie la nivel comunitar sunt in crestere.

In 2001 au fost inregistrate la OSIM 1.731 DMI, in 2002 – 1.708, in 2003 – 1.496 (anul crearii Designului Comunitar - deci se vede o scadere clara), in 2004 - 1413, in 2005 – 1.123, iar in 2006 – 1.151. Pentru 2007 nu sunt date disponibile, insa probabilitatea este ca sunt sub 1.000.

In ceea ce priveste strict titularii romani, si ei se indreapta timid spre Alicante pentru  a-si obtine protectia comunitara. In 2008 au inregistrat numai 5 DMI-uri, iar in 2007 doar 65. Dar, avand in vedere ca intre 2003 si 2007 au inregistrat doar 100, putem spune ca numarul este in crestere. Iar daca aceasta posibilitate va fi cunoscuta mai bine, cresterea va fi mult mai mare.

In total, pana la 31 martie anul curent, romanii au doar 105 inregistrari de design comunitar, in timp ce bulgarii au 203, cehii – 1.883, polonezii – 4.332, ca sa nu mai vorbim de germani, cu 77.010 de desene si modele inregistrate din 2003 incoace.


Sursa: Saptamana Financiara

 
23/04/2008 - Acest articol a fost citit de 3357 ori Recomanda
 
 Nota acordata: 1 (data de 69 vizitatori)
 
Produse si servicii ale companiilor Companiile active sunt aici
Alte stiri din categoria "Legislatie"
Stirile anterioare
Legislatie taxe vamale
Constituirea Companiei pentru Electricitate
Energie din deseuri | Directive europene
Lege americana pentru energie ecologica
Proiectul primei companii romanesti de energie...
Stirile urmatoare
Liberalizarea pietei energetice
Liberalizarea sectorului energetic european
Monitorizarea electronica in timp real a...
Legea energiei electrice
Modificarea si completarea Legii energiei...
 
Ghidelectric.ro | electrice si automatizari  | TOP STORY



Noua BSP41 pentru identificarea simplă a tablourilor electrice

imprimanta idenficare tablouri electrice
Firele, cablurile și componentele identificate corect vă oferă imediat o imagine clară privind modul de funcționare și de conectare a unui tablou electric.


Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.


Identificați toate blocurile terminale


Noua imprimantă de identificare a firelor È™i tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale È™i componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privinÈ›a compatibilității cu noua BSP41.


... Citeste articolul
Login
E-mail:
Parola:
cont nou am uitat parola
Fumeaza electronic
Abonare la newsletter
E-mail:

Portal electric si automatizari din Romania pentru firme cu profil echipament electric si electricieni autorizati


Situri Partenere Portal Electric: https.www.avocatiasiduhnea.ro| fisamedicalaiasi.ro| Rocco Piese | studio 20 | www h2on ro | focusrent ro | melkior | komsitravel ro | www.plantmaster.ro | http www scauneonline ro | Rexed |
Pentru web masteri  |  Harta site  |  RSS Ghid Electric