Totusi, oficialul avertizeaza ca scaderea numarului achizitiilor de terenuri este, mai degraba, semnalul unei evolutii in forma literei W a economiei, cu proiecte blocate si reluate pentru a sustine domeniul, dar urmata de un nou declin din cauza decalajului format intre perioadele de achizitii ale terenurilor si cele de dezvoltare a proiectelor, scrie Agendaconstructiilor.
David Nicholl, Country Manager al Schneider Electric Romania: "In 2009 a avut loc un declin abrupt al pietei constructiilor, numarul proiectelor de birouri, centre comerciale si ansambluri rezidentiale restrangandu-se cu peste 40%, in timp ce tranzactiile cu terenuri s-au diminuat cu 20%. La inceputul anului am prognozat o evolutie economica pozitiva, marcata de crestere in a doua jumatate a lui 2010. In prezent, poate fi observata o revenire a industriei, ce este intotdeauna un indicator principal al redresarii economice, inclusiv pe piata de constructii. Totusi, scaderea numarului achizitiilor de terenuri este, mai degraba, semnalul unei evolutii in forma literei W a economiei, cu proiecte blocate si reluate pentru a sustine domeniul, dar urmata de un nou declin din cauza decalajului format intre perioadele de achizitii ale terenurilor si cele de dezvoltare a proiectelor. Astfel, piata de instalatii si
echipamente electrice se confrunta, in aceasta perioada, cu probleme precum cresterea costurilor energiei si presiunea creata de acutizarea concurentei, determinata de scaderea cererii.
Pentru a face fata noilor conditii, lucram cu propriii clienti in scopul de a-i sustine in eficientizarea utilizarii energiei electrice, putand genera economii de pana la 30%. Datorita acestor eforturi, cifra de afaceri din primul trimestru la nivel de grup a sporit cu 2,3%, pana la valoarea de 3,91 miliarde euro. Vanzarile produselor si serviciilor eficiente energetic din Romania s-au dublat in perioada mentionata, oportunitatea fiind generata chiar de criza, informeaza Agendaconstructiilor.
In contextul in care diminuarea costurilor a devenit un scop al majoritatii companiilor, acestea au achizitionat echipamente care sa raspunda cererii, avand in vedere faptul ca un singur sistem energetic eficient poate reduce consumul cu pana la 30%. Grupul Schneider Electric este unul dintre liderii mondiali in managementul energiei in domenii ca:
energie,
putere, industrie, cladiri si IT. Portofoliul companiei include produse si solutii de gestionare a energiei, precum si echipamente de medie si joasa tensiune, sisteme de control,
automatizari industriale, de securitate / racire / conectare si conversie, solutii pentru energii regenerabile si tehnologii Smart Grid. In Romania detinem trei marci: Schneider Electric, APC si Pelco. Recent, holdingul a achizitionat, alaturi de Alstom, compania Areva T&D. In perioada urmatoare vom continua sa promovam solutii eficiente energetic si servicii pentru toate sectoarele".
Sursa: AgendaConstructiilor