Compania Energom infiintata in urma cu zece ani, cu capital francez la Cluj, intentioneaza sa angajeze 20 de ingineri si tehnicieni, anul acesta. Astfel, compania va ajunge sa aibe 100 de salariati.
ICPE-Cercetari Avansate este un institut national ce desfasoara activitati de traditie, recunoscute in domeniul ingineriei electrice. Detinand o importanta baza stiintifica in domeniu, INCDIE ICPE–CA ocupa o pozitie nationala semnificativa, situandu-se printre cele mai active si performante unitati de cercetare.
INCDIE ICPE-CA promoveaza si intreprinde cercetarea aplicativa in context national si international in domeniul ingineriei electrice (materiale, electrotehnologii, surse noi de energie, vibratii si echilibrari dinamice, compatibilitate electromagnetica etc.), spre folosul societatilor comerciale, private si publice, in beneficiul general al intregii societati, scrie Tehnicainstalatiilor.
In ultimii ani a aparut un interes din ce in ce mai mare referitor la utilizarea instalatiilor de conversie energetica din resurse regenerabile. In acest sens, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a initiat proiecte care isi propun fructificarea resurselor naturale regenerabile.
Astfel, unul din proiectele desfasurate de ICPE-CA, in parteneriat cu ICPE-ME, ICPE ACTEL, UPB- Facultatea de Energetica, Academia Informatizata pentru Stiinte Tehnice, Economice, de Drept si Administratie, Academia de Stiinte Tehnice din Romania si Hidroserv Cluj, cu denumirea “Microcentrale electrice inovative, bazate pe resurse regenerabile (eolian si hidraulic), cu extinderea plajei vitezei de utilizare a fluidelor de lucru, dincolo de limitele uzuale”, si-a propus dezvoltarea a doua micro-instalatii de conversie energetica. Micro-instalatiile sunt in gama de puteri 1-5 KW (o microturbina si o microhidrocentrala), se bazeaza pe solutii romanesti inovative, care sa poata fi asimilate ulterior de catre economie, in conditii de fiabilitate ridicata, la preturi avantajoase comparativ cu cele de pe piata europeana de profil, scrie Tehnicainstalatiilor.
Pana in acest moment, activitatea s-a concentrat pe aplicatia eoliana, desfasurandu-se activitati in ceea ce priveste dezvoltarea unui generator electric, cu elemente de noutate referitoare la indusul acestuia, si a electronicii de forta conexe, care sa permita functionarea turbinei intr-o plaja extinsa a vitezelor vantului, pentru a creste nivelul de energie utilizabil.
Au fost dezvoltate mai multe modele experimentale in gama 0,5 – 5 KW, urmand ca in decursul acestui an institutul sa dezvolte si un model optimizat de microhidrocentrala electrica ce nu necesita amenajari hidrotehnice (baraj, bazine de acumulare) pentru amplasamente pe cursuri de ape cu caderi mici si foarte mici, utilizand numai energia cinetica de curgere a apei. In acest sens, microturbina hidraulica experimentala se va amplasa in zona centrala a Ardealului.
Pentru buna desfasurare a proiectului, ICPE-CA (conducatorul proiectului) a contribuit consistent la acest proiect cu circa 500.000 lei din fonduri proprii si cu activitatea a mai mult de 10 cercetatori, iar rezultatele acestor activitati au fost premiate la targuri si saloane de cercetare internationale(Geneva, Hanovra, Bruxelles etc), unde institutul a obtinut in fiecare an o serie de premii si medalii, informeaza Tehnicainstalatiilor.
Ceea ce caracterizeaza astazi INCDIE ICPE-CA este atentia acordata cercetarii fundamentale si aplicative si dezvoltarii, cu un accent special pus pe cercetarea si caracterizarea de materiale, motorul dezvoltarii durabile a societatii.
Tehnologiile si serviciile oferite de ICPE-CA sunt tehnologii de realizare a materialelor electrotehnice rezultate din procesul de cercetare, asistenta tehnica si transfer tehnologic al rezultatelor cercetarii, recuperarea deseurilor metalice fin granulate, conceptia de sisteme complexe de protectie anticoroziva activa, solutii tehnice in optimizarea energetica in domeniul tehnologiilor electrochimice, studii de agresivitate coroziva a solului, studii experimentale asupra proprietatilor materialelor la temperaturi extreme, studii asupra aplicatiilor medicale si industriale ale utilizarii temperaturilor joase, obtinerea si caracterizarea unor materiale noi, masuratori de compatiblitate electro si bioelectromagnetica, evaluarea comportarii termice a produselor si materialelor, laborator de analiza si certificare a materialelor, incercari pentru micro si nanoelectromecanica, procesare sisteme microelectromecanice, certificarea sistemului de management integrat calitate-mediu, si nu in ultimul rand, consultante, expertize in asigurarea protectiei proprietatii industriale prin brevete, marci, desene si modele industriale.
Sursa: Tehnicainstalatiilor
Comenteaza aici
08/07/2010 - Acest articol a fost citit de 2857 ori | Tweet Recomanda |
Nota acordata: 0 (data de 36 vizitatori)
|
Produse si servicii ale companiilor | Companiile active sunt aici |
Alte stiri din categoria "Productie energie electrica" |
| TOP STORY |
Tablourile electrice pot fi identificate acum mai eficient cu noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41.
Identificați toate blocurile terminale
Noua imprimantă de identificare a firelor și tablourilor BSP41 poate imprima pe etichete de identificare rigide pentru toate mărcile majore de blocuri terminale și componente pentru tablouri electrice. Cu BSP41, constructorii de tablouri nu mai au nevoie de câte o imprimantă de etichete rigide pentru fiecare marcă utilizată. Brady Corporation oferă o listă de mărci de blocuri terminale care au fost testate în privința compatibilității cu noua BSP41.
Pentru web masteri | Harta site | |